Genel

Yabancılara gayrimenkul satışındaki 10 sorun mecliste!

İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, ülkemizdeki yabancılara gayrimenkul satışı uygulamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya sordu..



İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, ülkemizdeki yabancılara gayrimenkul satışı uygulamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya sordu.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 2012 yılında çıkarılan yasa ile yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul alımının arttığını belirten Yedekçi "Avrupa ülkelerinin özellikle Akdeniz Bölgesi’ni, Arapların ise Karadeniz bölgesini daha çok tercih ettiği bilinmektedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamada ise, Türkiye’den taşınmaz alan yabancıların daha çok kıyı bölgelerini tercih ettiği bilinmektedir. Buna göre yabancıların ilk tercih ettiği iller İstanbul ve Antalya olmuştur." dedi.


Yedekçi, 2012 yılında çıkarılan yasayla ‘Mütekabiliyet’, yani ‘Karşılıklı' ilkesinin yabancılara Türkiye’den gayrimenkul alımının önü açtığını ve Türkiye’deki gayrimenkul satışlarında da artış olduğunu dile getirdi.


"Bu yasayla Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülke vatandaşlarına da gayrimenkul satışının gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bu da Bakanlar Kurulunca belirlenen 183 ülke vatandaşının ülkemizde gayrimenkul edinmesini sağlamıştır. Ayrıca bu kanunla İslam ve Arap ülkeleri Türkiye’den gayrimenkul alma imkânına kavuşmuş olmuşlardır." diye ekledi.


Yedekçi ilk olarak Türkiye’de Arap ülkelerinden gelen insanlar hangi illerde toplamda ne kadar mülk edindiğini sordu. 


Yabancılara gayrimenkul satışında dikkat edilen hususların da açıklanmasını isteyen Yedekçi yabancıların ülkemizden gayrimenkul edinmesiyle, Türk vatandaşının gayrimenkul edinmesi arasında fark olup olmadığını da sordu.


1.     Türkiye’de Arap ülkelerinden gelen insanlar hangi illerde toplamda ne kadar mülk edinmiştir?


2.     Türkiye genelinde yabancılara satılan gayrimenkul oranları ve metre kareleri nedir?


3.     Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışında dikkat edilen hususlar nedir?


4.     Yabancılar Türkiye’de en fazla kaç metre kare arazi ve kaç tane mülk satın alabilirler?


5.     Yabancılar tarafından satın alınan arazilere yatırım için izin veriliyor mu? Veriliyorsa ne gibi yatırımlara izin veriliyor?


6.     Yatırımlar kaç yıl içinde yapılmalıdır? Yatırım yapılmayan araziye devlet tarafından bir yaptırım var mı?


7.     Yabancıların ülkemizden gayrimenkul edinmesiyle, Türk vatandaşının gayrimenkul edinmesi arasında fark var mıdır? Varsa nedir?


8.     Yabancılar tarafından satın alınmak istenen gayrimenkul ve yabancıların yapmak istediği yatırımlar için herhangi bir kredi veya destek veriyor musunuz?


9.     Yabancılar kendi üzerlerine aldıkları gayrimenkulü veya arazileri akrabalarının üzerine devir ve satış yapabiliyorlar mı?


10.  Sırasıyla en çok gayrimenkul ve arazi alan ülkeler hangileridir ve kişi sayısı nedir?