Kanal İstanbul'da hangi çalışma ne zaman yapılacak?
Kanal İstanbul projesi kapsamında ne zaman hangi işin yapılacağı belli oldu. Projenin iş akış programı açıklandı. İşte o program...
45 kilometre uzunluğunda 275 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olacak Kanal İstanbul projesine ilişkin tartışmalar devam ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin masasındaki Kanal İstanbul Projesi İş Programı’na göre, ihale ilanı, tekliflerin hazırlanması ve sunulması ile sözleşme aşamalarının toplam 282 günde bitirilmesi hedefleniyor.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; konuya ilişkin bilgilerde, Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos Gölü'nün doğusunu izleyen Kanal İstanbul’da yapım faaliyetleri 2 bin 425 gün devam edecek. Bu sürede kanal kazısı, yüzey kaplama ve dere bağlantılarının oluşturulacağı belirtiliyor.
Kanalın kuzey ve güneyinde aynı anda start verilecek olan çalışmalar bir noktada buluşacak. Burada 30 günde parçaların birleştirilmesi tahmin ediliyor. Kanal İstanbul'un kabul edilmesi ve işletmeye alınmasının ise 180 gün süreceği belirtiliyor.
Arazi çalışmaları, uygulama projeleri, mobilizasyon, şantiye yollarının ise 540 günde tamamlanması planlanıyor.
752 gün boyunca temiz su ve atık su hatları ile arıtma tesisleri, enerji nakil hatları, arıtma tesisi, yollar ve köprülerin yapımı gerçekleştirilecek. Demiryolu, petrol doğalgaz boru hatları, Terkos – Alibeyköy hattı ise 1128 günde tekrar düzenlenecek.
180 günde ise Sazlıdere Barajı tahliye edilecek. Diğer taraftan 900 gün boyunca da Kanal İstanbul’dan çıkartılacak hafriyat ile Karadeniz’de 38 kilometre uzunluğunda dolu alanları yapılacak.
İş akışına göre bütün çalışmaların 18 2026 Şubat'ta bitilmesi öngörülüyordu. Fakat hali hazırda ihalesi gerçekleştirilmeyen projenin bu sürede bitirilmesi öngörülmüyor.
2011'den bu güne Türkiye’nin gündeminde yer alan Kanal İstanbul iş programına göre, projede izlenecek adımların yarısı bitirildi.
ÇED sürecinin bitidiliği Kanal İstanbul'da sırada kamulaştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve ihale takviminin işletilerek sözleşme imzalanıp yer teslimi yapılması bulunuyor:
Projenin iş akışı ve geldiği aşama şu şekilde:
1 – Mevcut Durum Tespiti
2 – Kanal Güzergahı ile İlgili Çalışmalar
3 – Belirlenen Koridorun Saha İncelemesinin/Değerlendirmesinin Yapılması
4 – Seçilen Koridorun Detaylı Saha Etütlerinin ve Çalışmalarının Yapılması
5 – İşletme Senaryolarının Oluşturulması ve Uygulanacak Kanal Genişliğinin Belirlenmesi Aşama
6 – Çevresel Etki Değerlendirme Modellerinin Hazırlanması
7 – Kanal Ön Projelerinin ve Diğer Yapılara Ait Kavramsal Projelerin Hazırlanması
8 – Altyapı Deplasman Önerileri ve Kavramsal Projelerinin Hazırlanması
9 – ÇED Raporu Hazırlanması ve İlgili İşlemelerin Yürütülmesi
10 – Kamulaştırma Hizmetleri
11 – Kanal İnşaatının Planlanması
12 – Yatırım Planının Hazırlanması
13 – Fizibilite Raporu Hazırlanması
14 – Yapım İşlerine Ait İhale Dokümanlarının Hazırlanması
15 – İhalenin Sonuçlandırılması
16 – Yapım Çalışmalarının Başlaması
17 – Kanalın İşletmeye Açılması