Kanal İstanbul'da son durum!
Çılgın proje Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran'da atılmıştı. Peki Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında son durum ne? İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Asrın projesi' diyerek açıkladığı ve 'Çılgın proje' şeklinde tanımladığı Kanal İstanbul projesi için çalışmalar hızlandı.
Kanal İstanbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Nisan 2011'de duyurulmuştu. Asrın projesinde ilk köprünün temeli, Arnavutköy Sazlıbosna Mahallesi ve Başakşehir Şamlar Mahallesi arasında yer alan şantiyede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Haziran tarihinde atıldı.
Kanal İstanbul projesi, Karadeniz ile Akdeniz arasında başka bir alternatifi bulunmayan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğinin rahatlatılması için Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu şeklinde hayata geçirilecek. Kanal İstanbul, İstanbul'un Küçükçekmece - Sazlıdere - Durusu koridorunda yapılacak.
Kanal İstanbul projesinin 150 metre, derinliği ise 25 metre olacak. Asrın projesinin etrafında hayata geçirilecek yeni yerleşim bölgesi, 453 milyon metrekarelik büyüklükte yapılacak.
Kanal İstanbul projesinin inşaatı öncesindeki hazırlık çalışmaları yaklaşık 1,5 yılda tamamlanacak. Çılgın proje Kanal İstanbul'un tamamlanması ise 7 yılı bulacak. Projenin maliyetinin 75 milyar TL olması planlanıyor.
Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında son durum ne?
Kanal İstanbul projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde büyük bir ihalenin daha sonuçlandığı belirtildi.
“Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı İle Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı” isimli iş için ihale yapıldı. İşin maliyeti 3 milyar 568 milyon Türk Lirası olarak belirlendi. 9 Ağustos tarihinde imzalanan sözleşmeye göre 23 Ağustos'ta başlanacak inşaat, 4 Kasım 2024'te tamamlanacak.
Yine Ağustos ayı başında proje kapsamında Küçükçekme Gölü’nün kıyısında Avcılar Firuzköy'de yer alan 1.7 milyon metrekarelik dev arazinin imar planlarında dikkat çeken bir değişiklik yapıldı.
2009'da “İstanbul'un Anayasası” kabul edilen Çevre Düzeni Planı'nda “üniversite, kentsel ve bölgesel yeşil ve spor, fuar ve festival” alanı fonksiyonunun bulunduğu alanlar, 2019'da gerçekleştirilen değişiklik ile yalnızca “kentsel gelişme alanı ve üniversite alanı” yapıldı. Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden imar planı hazırladı ve 2 Ağustos günü askıya çıkardı. Rezerv yapı alanındaki parseller Çevre Düzeni Planı'nda yeniden kentsel gelişme ve üniversite alanı olarak güncellendi. Planlarda da 629 bin 187 metrekare inşaat yapılabilmesi ve 12 bin yeni nüfusun buraya yerleştirilmesi öngörüldü.
Kanal İstanbul, Türkiye'nin lojistik bir süper güç olmasına katkı sağlayacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesine ilişkin son açıklamasında "Kanal İstanbul, Türkiye'nin lojistik bir süper güç olmasına çok önemli katkı sunacak" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da projeye ilişkin son açıklamasında, "Müjdesini 11 yıl önce milletimizle paylaştığımız, ciddi hazırlık yaptığımız, emek verdiğimiz, bilim insanlarının katkısını alarak tekemmül ettirdiğimiz bu vizyon projesini boğmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz bunlara aldırmıyor çapsızların irademizi kırmasına müsaade etmeden doğru bildiğimiz yoldan ilerlemeyi sürdürüyoruz. Çünkü biz dertliyiz, bu ülkeye ve millete sevdalıyız" dedi.
Kanal İstanbul'a Çinlilerden finansman gelecek mi?
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com