28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un çalışma alanı tarım arazi mi?

Kanal İstanbul'un çalışma alanı tarım arazi mi?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) tarafından hazırlanan rapora göre; Kanal İstanbul Projesi'nin çalışma alanının yüzde 52'i tarım arazisi olduğu belirtildi.



Geçtiğimiz haftalarda temeli atılan Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik yeni iddialar ortaya atıldı. Sözcü'de yer alan habere göre; Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) tarafından hazırlanan raporda Kanal İstanbul projesinin çalışma alanının yüzde 52 ile en büyük bölümü tarım arazisinden meydana geliyor. Diğer bölümlerin yüzde 10.8’i göl, yüzde 8.1’i kıyı kumulları, yüzde 7.3’ü mera, yüzde 6.5’i çayır, yüzde 6.5’i fundalık, yüzde 4.1’i yerleşim ve yüzde 3.8’i ormanlık bölgelerden meydana geliyor. 

Rapora göre;proje güzergahında bulunan 440 meradan, 13 milyon 437 bin metrekare büyüklüğündeki 418’in mera olarak nitelendirilmeyecek. 22’sinde ise tapu kaydında tedbir veya davalar olduğundan henüz çalışmalar bitmedi. 

Kanal İstanbul un çalışma alanı tarım arazi mi?

Sahile 38 kilometrelik dolgu yapılacak

Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere Barajı-Terkos Gölü güzergahında inşa edilecek Kanal İstanbul projesinde çıkarılacak 1 milyar 155 milyon metreküp hafriyatla, Marmara Denizi’nde 3 yapay ada yapılması hedefleniyor. Ekonomik yönden mümkün olmadığı için çıkarılan toprak ile Karadeniz kıyısında 38 kilometrelik kıyı dolgusu inşa edilecek. 

Kanal İstanbul projesi üzerinde  8 bin 300 parsel yer alıyor. Bu parsellerin 5 bin 908’inin yani yüzde 71’inin özel mülkiyet olduğu belirlenirken 7’sinde ise diğer kamu kuruluşlarıyla ortak olan şirketlere ait paylar bulunuyor. Kanal İstanbul’un geçeceği güzergah toplam 152 milyon metrekarelik bir alana sahip. Bu alanın 37.5 milyon metrekaresi su yolu için kullanılacak. 25.5 milyon metrekaresi ise kamusal alan ihtiyacına cevap verecek. 

Sanayicilerden Kanal İstanbul talebi!


 


Geri Dön