Kanal İstanbul'un ÇED raporunda 200 akademisyen imzası!
Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Onursal Başkanı Hacıömeroğlu, Kanal İstanbul'un ÇED raporuyla ilgili "Mühendis ve uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, 33 bilim dalında 200'e yakın akademisyenle çalışarak 1590 sayfalık rapor hazırladı." açıklamasında bulundu.
Kanal İstanbul için ihale çalışmaları devam ederken, projenin askıya çıkan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlığında 33 bilim dalında 200'e yakın akademisyenin görev aldığı açıklandı.
Anadolu Ajansı'ndan Arife Yıldız Ünal ve Sevgi Ceren Gökkoyun'un haberine göre; Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Onursal Başkanı Selahittin Hacıömeroğlu, ÇED raporu hazırlanırken gerçekleştirdirdikleri çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılından açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul için Küçükçekmece-Karaburun güzergahının belirlendiğini hatırlatan Hacıömeroğlu, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından söz konusu güzergaha ilişkin Etüt Proje ve ÇED işi için yapılan ihaleyi Yüksel Proje kazandı. Yüksel Proje de ÇED raporunun hazırlanması için ÇED Yeterlilik Belgesi sahibi firmalar arasından seçim yaptı ve teknik yeterliliği en yüksek olan firmamıza Kanal İstanbul'un ÇED raporunun hazırlanması görevini verdi. Daha sonra Bakanlıktan da yetki aldık ve çalışmalara başladık." şeklinde konuştu.
Bakanlık tarafından belirlenen 5 alternatif arasından seçilen 4 no'lu güzergah için ÇED raporu hazırlama görevinin kendilerinde olduğunu sözlerine ekleyen Hacıömeroğlu, "Rapor için Çınar Mühendislik'ten bir koordinatör başkanlığında mühendis ve uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, 7 üniversiteden 33 bilim dalında 200'e yakın akademisyenle çalışarak 1590 sayfalık raporu hazırladı." dedi.
"Halk katılım toplantıları yaptık"
Kanal İstanbull projesiyle ilgili hazırladıkları etüt çalışmaları içeren dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduklarını belirten Hacıömeroğlu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu onayının ardından İstanbul-Arnavutköy'de "Halkın katılım toplantıları" yaptıklarını bildirdi.
Hacıömeroğlu, bu çalışmalar sonrasınd Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı format kapsamında ÇED raporu hazırlıklarına başladıkları bilgisini vererek, "Projenin çevre kirliliği yapmayacağı, çevrenin korunmasına ilişkin her türlü tedbir ve bilgilerin yer aldığı ÇED raporunu 2,5 yılda yani 30 aylık sürede hazırladık ve Bakanlığa sunduk." açıklamasında bulundu.
Bakanlıkta projenin ÇED raporunu, kamu kurum ve kuruluşları ile İnceleme Değerlendirme Komisyonu üyelerine gönderdiklerininden bahseden Hacıömeroğlu, onların uygun görüşleri doğrultusunda nihai raporun askı sürecine gönderildiğini sözlerine ekledi.
Hacıömeroğlu, projeyle ilgili bu zamana kadar gelen yaklaşık 30 bin görüş dikkate alınarak hazırlanan ÇED raporunun 23 Aralık'ta askıya çıktığını anımsatarak, raporun bu tarihten itibaren 10 gün askıda kalacağını açıkladı.
Projenin çevreye muhtemel etkileri de raporda
Kanal İstanbul'un ÇED raporunun son bölümlerinde inşaat döneminde hangi önlemlerin alınacağına ilişkin bilgilerin yer aldığını belirten Hacıömeroğlu, Türkiye'nin en büyük inşaatlarından biri olacak projenin çevreye zararını minimize edecek önerilerin de burada bulunduğunu söyledi.
Hacıömeroğlu, söz konusu raporun askıya çıkmasının ardından şahsına ve Çınar Mühendislik firmasına ilişkin bazı iddiaların gündeme getirildiğini, bunların asılsız olduğunu, konuya ilişkin yasal işlemleri başlattıklarını bildirdi.
Kanal İstanbul'un ÇED raporunun siyasi arenada tartışılacak bir konu olmadığını vurgulayan Hacıömeroğlu, şunları kaydetti:
"ÇED raporu tamamen bilimsel konudur ve bu rapor uluslararası standartlara göre hazırlandı. Kamuoyunda raporun içeriği, konusu tartışılması gerekirken, şahsım ve onursal başkanı olduğum Çınar Mühendislik firması konuşuluyor. Biz, ÇED raporundaki teknik konuların tartışılmasını istiyoruz."
Hazırlanan raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca halkın görüşüne açıldığını sözlerine ekleyen Hacıömeroğlu, rapora ilişkin gelecek eleştiri, düşünce ve görüşlerin değerlendirileceğinden bahsetti.
Söz konusu eleştiri ve görüşler doğrultusunda raporun revize edileceğine dikkati çeken Hacıömeroğlu, daha sonra ÇED olumlu kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına imzaya sunulacağını açıkladı.
Kanal İstanbul'un ÇED raporu yayınlandı!
Kanal İstanbul için kim ne dedi?