26 / 12 / 2024

Kanal İstanbul'un tapu sürecinde son durum ne?

Kanal İstanbul'un tapu sürecinde son durum ne?

Kanal İstanbul projesinin çevresinde inşa edilmesi öngörülen Yenişehir için start verilen tapu sürecinde itirazlara tanınan süre sona erdi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Kanal İstanbul projesinin çevresinde inşa edilmesi hedeflenen Yenişehir'e ait ilk 3 etap için tapu kadastro cetvelini 17 Ocak 2022 günü itirazlar için askıya çıkardı ve itiraz süreci başladı. Tapu sürecindeki toplam bir ayı kapsayan itiraz sürecinin 15 Şubat'ta sona erdiği belirtildi.

18. Madde uygulaması şeklinde gündemde olan tapu süreciyle bu sürede meslek örgütlerinden ve pek çok itiraz yapıldığı belirlendi. 

Kanal İstanbul un tapu sürecinde son durum ne?

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; tapu sürecine itirazda bulunan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, konunun son durumuna ilişkin bir açıklama yapıldı. 

“TARLALAR ARSAYA DÖNÜŞECEK, YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILACAK”

Açıklama kapsamında, askıya çıkan parselasyon planı ve dağıtım cetvellerinin şimdi tescil için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yollanılacağı belirtilerek, “Yapılan 18. madde uygulaması tescil edilirse, tarlalar arsaya dönüşecek ve yapı ruhsatı başvurularının önündeki engel ortadan kalkacaktır. Çok ciddi usulsüzlükler barındıran bu uygulamanın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi teknik ve hukuki açıdan kabul edilebilir değildir. Bölge sakinlerini, İstanbul'u ve ülkemizi derinden etkileyecek uzun vadeli bu tarz projeler oldu bittiye getirilebilecek işlemler değildir” ifadelerine yer verildi. Kanal İstanbul projesine göre daha fazla küçük 20-30 dönümlük bölgelerde bile bu tür uygulamaların Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde 2-3seneden önce sonuca ulaşmadığı belirtildi. 

Kanal İstanbul un tapu sürecinde son durum ne?

“TELAFİSİ İMKANSIZ HAK KAYIPLARI OLUR”

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin konuyla ilgili açıklamasında “Kanal İstanbul'da yangından mal kaçırırcasına, hiçbir uyarı dikkate alınmadan, salt bölgenin bir an önce yapılaşmaya açılması için bu uygulama tescil edilmeye kalkılırsa, çok ciddi teknik ve hukuki sorunlar, telafisi olanaksız hak kayıpları ortaya çıkacaktır” ifadeleri kullanılarak uyarıda bulunuldu. 

“ŞİKAYETLER DİKKATE ALINSIN, SÜREÇ DURDURULSUN”

Kanal İstanbul hayata geçirilse de geçirilmese de yapılması öngörülen tapu tescilinin, alanda betonlaşmayı başlatacağına vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

- İmar uygulaması itirazlar dikkate alınmadan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne tescil için gönderilecek olsa bile, hukuka aykırılıklar ve usulsüzlükler barındıran bu uygulama tescil edilmemelidir.

- Çünkü tescillerin gerçekleşmesi, geri dönülmez bir sürecin başlangıcını oluşturacaktır. İtirazlar ve dava süreçleri, ruhsat verme sürecini durdurmamaktadır.

Kanal İstanbul un tapu sürecinde son durum ne?

- Yetkili kurum yapı ruhsatını verdiği anda temeller atılmakta, yapılar yükselmekte, tarlalar betonun tutsaklığına yenik düşmektedir.

- Bu nedenle, bir süre sonra yargı yapılan uygulamanın iptali yönünde karar verse bile arazide oluşan fiili durum, geri dönüşü kolay olmayan durumlar yaratacaktır. Bölgedeki durum bu noktaya gelmeden, henüz işin başında süreç durdurulmalıdır.

- Şikayetler dikkate alınmalıdır. Hukuk devleti olmanın gerektirdiği müdahaleler yapılmalıdır. Yeni hukuk sorunları yaratılmadan süreç doğru yönetilmelidir.

- Teknik ve hukuki birçok yanlışlığı içinde barındıran Kanal İstanbul imar uygulamasından vazgeçilmeli, yargı süreçleri sonuçlanmadan tapu tescillerine izin verilmemelidir.

Kanal İstanbul’daki arsalara 15 kat imar izni çıktı!

İBB Meclisi'nin gündemi Kanal İstanbul: Tansiyon yükseldi!


Geri Dön