Kandilli Rasathanesi Müdürü açık açık söyledi! 7'nin üzerinde bir deprem yaşanacak!
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk olduğunu söyleyerek açık açık 7'nin üzerinde bir depremin meydana geleceğini açıkladı.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, beklenen İstanbul depremi ile ilgili açık ve net değerlendirmelerde bulundu. Özener; "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi.
123 YILDA OLAN DEPREM SAYISI 6 ŞUBAT DEPREMİ İLE KIRILDI!
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener yıllara göre meydana gelen depremlerin şiddetlerini hatırlattı.
1900 yılından 6 Şubat depremlerinden bir gün öncesine kadar olan 4'ten büyük deprem sayısı 672. Yine bu bölgede 1900 yılından 6 Şubat tarihine kadar olan deprem toplam sayısı yaklaşık 40 bin civarında. 6 Şubat depremlerinden bugüne kadar geçen sürede sadece bu bölgede 670 tane deprem meydana geldi. Yani 123 yılda olan deprem sayısını 6 Şubat depremlerinden sonra kaydedildi.
Özener bu hatırlatma sonrası şu ifadeleri kullandı: ''Dolayısıyla ne kadar büyük bir afetle karşı karşıya olduğumuzu görüyorsunuz" dedi.
GÜNLÜK 50 CİVARINDA DEPREM OLUYOR
Deprem bölgesinde sismik hareketliliğin bir süre daha devam edebileceğini belirten Haluk Özener, bölgede 6 Şubat tarihinden itibaren haftalık 4 bin deprem meydana geldğini, artçı deprem sayısının ise 300-350 civarında olduğunu belirtti.
Özener günlük 50 civarında deprem olduğunu söyleyerek ''Bu depremler bir süre daha devam edecek. 48 tane 5 ile 5.9 arasında, 3 tanede 6 ile 6.9 arasında artçı şokumuz, depremimiz var" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Özener, "Ülkemizde MTA'nın diri fay haritasına göre 500'ün üzerinde, 5 buçuk üzeri deprem üretebilecek diri fay var. Şimdi, faylar deprem üretebilecek ama her fay aynı, her uzunluktaki fay aynı sürede mi deprem üretiyor. Yani bir fayın 7 buçukluk deprem üreteceğini söylemek tek başına doğru ama tam bir bilgi değil.'' dedi.
7'NİN ÜZERİNDE BİR DEPREM YAŞANILACAĞI AÇIK
Prof. Dr. Haluk Özener, Kuzey Anadolu fayı, Erzincan'da 1939'da kırılmaya başlayarak depremlerin batıya doğru göç ettiğini söyledi. En son 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri olduğunu ve bunların da Hersek deltasına kadar kırıldığı bilim insanları tarafından ifade edildiğinden bahseden Özener ''Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 3 parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii ki bir soru işareti ama bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık.'' dedi.
ZAMANA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL
Marmara Denizi'nde meydana gelen değremleri değerlendiren Özener, Marmara'da 250 yıllık periyotlardan bahasedildiğini ve artı, eksi 25-30 yıl farklar veren bilimsel çalışmalar olduğununa dikkat çekti.
Özener ''Baktığınız zaman aslında bu Marmara depremi çok çok uzakta değil. Yani önümüzde bir 100 yıl daha yok. Belki 10 saniye sonra da bu depremle karşılaşabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir. Bunu zamana bağlamanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum.''dedi.
İstanbul'da kentsel dönüşüm birliği! Bakanlık kentsel dönüşüm için özel birim kurdu!
|