Emlak Terimleri

Kanuni ipotek nedir?

İpotek, var olan veya ileride doğacak borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi durumudur. Peki kanuni ipotek nedir?

Kanuni ipotek nedir?

Kanuni ipotek, verilen bir kanun hükmü tarafından ön görülmüş olan ve alacak miktarının belli olması halinde malikin rızasına tabi olmadan alacaklının tek taraflı istemi ile tapu sicilinde derece sütununa (K) harfi ile tescil edilen ipoteklerdir. Örneğin satış, taksim, ölünceye kadar bakma akdinde kanuni ipotek tesisi mümkündür.


Kanuni ipotek hakkı ise; Kanunun öngördüğü bazı durumlarda, bazı kişilerin kanun gereği sahip olduğu ipotek kurma hakkıdır.


Kanuni ipotek nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 892. maddesine göre, kanuni ipotek haklarının doğumu, aksi kanunda öngörülmüş olmadıkça, tapu kütüğüne tescil edilmelerine bağlı değildir.


Kanunî ipotek hakkının tescilini isteyebilme hakkına sahip alacaklılar;

1. Satıştan doğan alacağı için satılan taşınmaz üzerinde satıcı,

2. Elbirliği ortaklığına giren taşınmazlarda paylaşmadan doğan alacakları için birlikte mirasçı olanlar veya diğer elbirliği ortakları,

3. Bir taşınmaz üzerinde yapılan yapı veya diğer işlerde malzeme vererek veya vermeden emek sarf ettikleri için malzeme ve emek karşılığı olarak malik veya yükleniciden alacaklı olan alt yüklenici veya zanaatkârlar.


Tescilin yüklenilen işin bitiminden başlayan üç ay içinde yapılmış olması gerekir. Tescilin yapılması için alacağın malik tarafından kabul edilmiş veya mahkemece karara bağlanmış olması şarttır. Eğer, malik yeterli güvence gösterirse tescil istenemez.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com