03 / 05 / 2024

Kapadokya Aşıklı Höyük çatı sisteminin altında gezilebilecek!

Kapadokya Aşıklı Höyük çatı sisteminin altında gezilebilecek!

Kapadokyanın ilk köy yerleşmesi olan Aşıklı Höyükte çatı sisteminin inşaatının tamamlanmasının ardından yapılacak çalışmalarla turistlerin kazı alanını yıl boyunca gezebilecekleri bildirildi



Kapadokyanın ilk köy yerleşmesi olan Aşıklı Höyükte çatı sisteminin inşaatının tamamlanmasının ardından yapılacak çalışmalarla turistlerin kazı alanını yıl boyunca gezebilecekleri bildirildi.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyükün Kapadokyanın bilinen ilk köy yerleşmesi olduğunu söyledi.

Aşıklı Höyükte 1989 yılında başlayan kazı çalışmasının kazı sezonunda devam ettiğini ve henüz höyüğün tabanına ulaşılmadığını belirten Özbaşaran, "Höyükteki derinlik sondajında 11 metreye ulaşırken, 2011 tarihlememize göre Aşıklı Höyük 10 bin 500 yıllık bir yerleşmedir" dedi.

Aşıklı Höyükün Dünya ve Anadolu tarihine ışık tutan bir kazı alanı olduğunu kaydeden Özbaşaran, şunları kaydetti:

"10 bin 500 yıllık geçmişiyle Aşıklı Höyük, birçok ilklere ev sahipliği yapıyor. Anadolu medeniyet tarihine ışık tutan höyük, bölgedeki ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, dünyada bilinen ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelere öncülük ediyor. Kapadokyanın bu ilk köyündeki kazılarda ortaya çıkardığımız iki özel yapı var. Bu yapılar Aşıklı Höyük topluluğunun inançları ile ilgili faaliyetlerde kullandıkları yapılar. Orta Anadoluda bu kadar eski, halkın ortak kullanımına açık bir özel yapı bilinmiyor. Bu iki yapının üzerine koruma ve sergileme amaçlı bir çatı sistemi yapıyoruz."

TURİSTLER ÇATI SİSTEMİ ALTINDA HÖYÜKLÜ'YÜ GEZECEK

Höyük üzerinde inşaatı devam çatı sisteminin iskeletinin tamamlandığını ve üst kaplamasının 2012 yılında tamamlanacağını vurgulayan Özbaşaran, şöyle devam etti:

"Çatı sisteminin iskeleti tamamlandı. Üst kaplamasına ise Mayıs ayında başlanacak ve kazı dönemine hazır hale getirilecek. Kazı döneminde ise sergilemeye yönelik kazılar ve restorasyonlar yapacağız. Ardından yürüme yolları ve bilgilendirme panolarını yaparak turistlerin ziyaretine hazır hale getireceğiz. Tüm bu işlemlerin ardından Aşıklı Höyük kazı alanı dünyanın dört bir yanından Kapadokyaya gelen turistlerin ziyaretine açılacak."

Aşıklı Höyükteki turizme açık olan Arkeo-parktaki 12 kerpiç evin binlerce turist tarafından gezildiğini anlatan Özbaşaran, "Arkeo-parktaki 12 kerpiç evle turistler 10 bin 500 yıl öncesine gidiyorlar. Çatıdan eve giriyorlar ve evlerdeki yaşamı görebiliyorlar" diye konuştu.

Özbaşaran, Aşıklı Höyükün Arkeo-park ve çatı sistemi altındaki kazı alanıyla birlikte Kapadokya turizmine zenginlik katacağını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön