Genel

Kapalı binalar hastalıklara davetiye çıkarıyor!

Akıllı bina olarak inşa edilen konutlar ve iş merkezlerinin havalandırma sistemleri hastalıklara davetiye çıkarıyor

Teknolojik yenilikler hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak özellikle 'akıllı bina' olarak inşa edilen konutlar ve iş merkezlerinin havalandırma sistemleri hastalıklara davetiye çıkarıyor

Hisar Intercontinental Hospital´dan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, kapalı bina sendromuyla ilgili bilgiler verdi. Son yıllarda iş, alışveriş merkezleri ve konutlar akıllı bina teknolojisiyle inşa edilmeye başlandı. Akıllı bina, yangın- güvenlik ve ısıtma-soğutma sistemlerinin merkezi otomasyona bağlı olduğu, dışarıyla açılabilir bir camla irtibatı olmayan, havalandırmasını klima santralleriyle yapan, dış ortamdan ayrıştırılmış bina demektir. Bu yöntemle hem daha steril, hem de ısıtma ve soğutma yönünden daha ekonomik bir ortam hedeflenmiştir. Ancak bununla birlikte bazı hastalıklara da ortam hazırlanmıştır.

Havalandırma filtreleri
Akıllı binalarda taze hava ihtiyacı,  merkezi klima santralleriyle karşılanır, yani cam açılmaz.
Klima filtreleri F4, F7, F9 ve hepa şeklinde sıralanabilir. Hepa fitreler, hastane binalarında genelde ameliyathane ve yoğun bakımlarda kullanılır. Klima santralleri dış havanın durumuna göre, ısıtma ya da soğutma yaparlar. Oda sıcaklıkları klima santralinin dönüş hava sıcaklığına bakarak otomasyondan ayarlanır.

Yüzde 100 temiz havaDış havanın nem oranı düşük ve çok soğuk olduğu zamanlarda, ısıtma serpantinleri tam kapasite çalıştığı için, oda içindeki nem oranları biraz düşer. Ayrıca içeriden dönen havayı tekrar kullanan klima sistemleri, enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir. Bunların başında Legionella zatürresi yapan mikroorganizma gelmektedir. Bu nedenle yüzde 100 taze havayla çalışan klima santralleri kullanılmalıdır. Yani klima sistemi iç ortamdan aldığı pis havayı tamamen dışarı vererek temiz ve taze hava almalıdır.
Havanın kurumaması için kuru iklimli bölgelerdeki akıllı binalarda ek olarak nemlendirme ünitesi klima sistemine eklenmelidir.

Hastalık belirtileri Geçmeyen kuru öksürük, ağız-boğaz ve gözde kuruma ve yanma, nezle, burunda akıntı, hapşırma, kaşıntı, kabızlık, baş ağrısı, sırt ve bel ağrısı, göğüste sıkışma belirtilerin altında kapalı ve kuru havalı suni ortamlar yatabilir. Erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde bu belirtiler alerjik rhinit, sinüzit, astım, bronşit, zatürree, verem, kanser, depresyon gibi çeşitli hastalıklara dönüşebilir.

Küçük bir hatırlatma
Otel ve hastane odalarına, kapalı binadaki çalışma ortamına veya evimizdeki klimalı odaya girdiğimizde yazın veya kışın yaptığımız ilk iş klima ayarlarıyla oynamaktır.  Genellikle binalarda havalandırma ve ısıtma/soğutma sistemi iki kademeli olarak çalışmaktadır:
Birinci kademe: Her katta bulunan merkezi klima santralleri ortamdaki kirli havayı emmekte ve yüzde 100 taze havayı ihtiyaca göre ısıtarak ya da soğutarak ortama vermektedir.
İkinci kademe: Her odada bulunan fan coil cihazları oda kumandaları sayesinde ısıtma ya da soğutmaya destek olmaktadır. Oda termostatları sayesinde otomatik olarak ısı ayarlanan seviyede tutulmaktadır.
Milliyet Cadde