Kent Haberleri

Kapalıçarşı, İstanbul depremine hazırlanıyor! Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi: Restorasyon bu yıl bitecek! 

Kapalıçarşı'da yaklaşık üç senedir süren restorasyon çalışmalarında sona geliniyor. Kapalıçarşı, deprem riskine karşı da güçlendiriliyor.   Yaklaşık 4 bini aşkın dükkanın yer aldığı 562 yıllık tarihi yapı Kapalıçarşı'da, altyapı, tesisat, zemin ve ana duvarlarda gerçekleştirilen işlemlerin büyük bir bölümü hazır hale getirildi

İstanbul'un turistik merkezlerinden Kapalıçarşı'da İstanbul Valiliği, Fatih Belediyesi ve Kapalıçarşı Yönetim Kurulu koordinasyonuyla hız kesmeden sürdürülen restorasyonda resmen sona gelindi. 

Yaklaşık 4 bini aşkın dükkanın yer aldığı 562 yıllık tarihi yapı Kapalıçarşı'da, altyapı, tesisat, zemin ve ana duvarlarda gerçekleştirilen işlemlerin büyük bir bölümü hazır hale getirildi. 

Restorasyon yetkilileri, 27 bin metrekarelik tavan ve belirli duvarlarda 19.yüzyıla ait gravürler baz alınarak yapılan kalem işçiliği süslemelerinin yüzde 95 oranında tamamlandığına dikkat çekti. 

İstanbul'un turistik merkezlerinden Kapalıçarşı'da olası depreme karşı güçlendirme çalışmaları da yapıldı. 

Kapalıçarşı, İstanbul depremine hazırlanıyor! Zemin sıvılaşmasına müdahale edildi: Restorasyon bu yıl bitecek! 

Kapalıçarşı'da yapılan depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında, önceki restorasyon süreçlerine ait, orijinal duvar yapısını örten çimento malzemeler temizlenerek, yapının özellikle çatlak olan ifade edildi. 

Kapalıçarşı'nın kemer ve duvarları arasında yer alan destekleyici gergi demirlerinin de alüminyum ve çelik malzemeler ile yenilendiği, paslanmaya karşı temizlendiği, gereken noktalara ilaveler yapılarak onarıldığı belirtildi. 

Fatih Belediyesi Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Restorasyon programının ilk aşamasında yapının statik durumunun değerlendirildiğine dikkat çeken İhsan Sarı, açıklamasında "Bununla ilgili bazı yerlerde ciddi sıkıntılar vardı. Onunla ilgili teknik müdahalelerde bulunuldu. Yani zemine alüminyum kazıklar çakmak gibi bazı detaylar, uygulamalar yapıldı bu anıt esere" ifadelerine yer vererek, Kapalıçarşı'nın bugün itibarıyla 562 yaşında olduğunu ve zaman içinde çok ciddi sıkıntılar yaşadığınıi depremler gördüğünü aktardı. 

"En son 1894 depreminde Kapalıçarşı ciddi bir yıkıma uğruyor. Sonrasında, içinde 50 tane han olan Kapalı Çarşı'nın içi küçültülerek yaklaşık 18-20 hanı içinde barındıran bir Kapalı Çarşı halinde yeniden ihya ediliyor" diye konuşan Sarı, en sonunda 80'lerde Kapalıçarşı'nın içinin neredeyse 27 bin metrekare tavan yüzeyi sıvanarak tezyinat (süsleme) yapıldığını dile getirerek, bunların tamamının değiştirildiğini belirtti. 

"Anıt eserde yüzde 95 mertebesinde şu anda bitme aşamasında" diyen Sarı, çok az bir yerin kaldığını vurguladı. 

ZEMİN SIVILAŞMASINA MÜDAHALE EDİLDİ 

"Deprem malum günümüzün konusu; yapıyı depreme dayanıklı hale getirebilmek için PTT dediğimiz bölge civarındaki üç sokakta çalışmalar devam etmekte" açıklamasında bulunan İhsan Sarı, Kapalıçarşı'nın tarihsel kimliği olduğunun altınıı çizerek, bu eserlerin 'Yüzde 100 depreme dayanıklı hale getirdim' denilemeyeceğini belirtti. Sarı, açıklamasında "Yaparsanız birçok mimari yapısını bozmak zorunda kalırsınız. Yani konsolidasyon (sağlamlaştırma) amaçlı ilave bir yığın detay lazım" ifadelerine yer verdi. 

Açıklamasında "Tarihten biliyoruz ki İstanbul depremi İstanbul'un hemen altında değil, yaklaşık 20-30 kilometre güneyinde Marmara Denizi'nde olacak, bu bizim için bir fırsat, bir şans olabilir" şeklinde konuşan Sarı, Kapalıçarşı'ya İstanbul depremini karşılayacağını değerlendirerek müdahaleler yapıldığını belirtti. 

Buranın yüzde 100 kesin depreme dayanıklı denilmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan İhsan Sarı, "O zaman anıt eserde çok daha farklı destekler yapmamız, mimarisini bozmamız lazımdı. Onu da yapamayacağımız için minimum müdahaleyle maksimum verim alma şeklinde bir çalışma yapıldı" dedi ve bazı sütun bulunan noktalarının zeminine bakıldığını, Cevahir Bedesteni'nin etrafındaki caddelerde bazı tedirginlikler gördüklerini dile getirdi. 

"Onların zeminlerine takviye amacıyla müdahale edildi. Zeminde sıvılaşma vardı, yumuşak bir zemin. Bu bölge tabi çok eski bir yerleşim bölgesi, hep dolgu zemin" açıklamasında bulunan Sarı, dolgu zemin üzerinde yapıldığı için, zeminin yeniden sertleştirildiğini de aktardı. 

Restorasyonda tamamlanan noktalar ile ilgili de bilgi veren Sarı, "Tarihi Kapalıçarşı'nın tavanının yüzde 95'e yakın kısmı, 27 bin metrekare tavan yüzeyinin yüzde 95'e yakın kısmının süslemesi kalemkârlar tarafından işlenerek bitirildi" diye konuştu ve statik durum nedeniyle PTT denilen kısmın etrafındaki üç sokağın kaldığını söyledi. 

"Ben bu senenin sonunu bulmadan restorasyonun tamamen biteceğini değerlendiriyorum" açıklamasında bulunan Sarı, Kapalıçarşı'nın bu restorasyonla, bir yangın veya deprem gibi afetle karşılaşılmazsa 100-150 seneye kadar gidebilecek durumu olduğuna da dikkat çekti. 

Milli Emlak'tan 11 bin TL'ye arazi fırsatı! Bu tarihi aman kaçırmayın!

Bağcılar'da daire fiyatına ABD'de müstakil konut alınabiliyor! İstanbul'da konut krizi yaşanıyor! 

İBB'den İstanbul için deprem seferberlik planı hazırlandı! 7 maddelik eylem planı için düğmeye basıldı! Hemen bakın!