03 / 05 / 2024

Kapalıçarşı Türkiyedeki en büyük restorasyon projesi!

Kapalıçarşı Türkiyedeki en büyük restorasyon projesi!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ABDnin en prestijli gazeteleri arasında yer alan International Herald Tribune Gazetesine verdiği Kapalıçarşı Restorasyonu hakkındaki demeci hem gazetede, hem de The New York Timesın web sitesinde yayınlandı



Başkan Demirin, Herald Tribune Gazetesi ile yapılan Kapalıçarşının Restorasyonu ile ilgili röportajı yayınlandı.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ABDnin en prestijli gazeteleri arasında yer alan International Herald Tribune Gazetesine verdiği Kapalıçarşı Restorasyonu hakkındaki demeci hem gazetede, hem de The New York Timesın web sitesinde yayınlandı.  

İstanbulun en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Kapalıçarşının geniş kapsamlı bir onarım ve restorasyona ihtiyacı olduğu International Herald Tribune ve New York Times gazetesinin web sayfasında haber oldu. Esnafın yangın ve deprem endişelerine ve yabancı turistlerin görüşlerine de yer verilen haberde restorasyon çalışmalarının 100 milyon dolara mal olacağının hesaplandığına dikkat çekildi. Gazeteye konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Bu, Türkiyede gerçekleşecek en büyük restorasyon projesidir. dedi. 

International Herald Tribune ve New York Timesde Susanne Güsten imzasıyla yayımlanan geniş haberde Kapalıçarşının çatısından su aktığı, bunun da esnaf tarafından endişe ile karşılandığı belirtildi. Makalede halı satışı yapan dükkan sahibi Osman Varlının taşıyıcı kolonlardan duyduğu endişe dile getirilirken, Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fıratın, çarşı ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerine yer verildi. Fıratın, Çatıdan temellere, elektrik sistemden çevre sorunlarına kadar, buranın acil onarıma ihtiyacı var" şeklinde konuşmasına yer verildi. 

Gütsen, Kapalıçarşının bakımı ve onarımı için çalışma başlatan Fatih Belediye Başkanı ile görüştüğünü dile getirerek, Başkan Mustafa Demir, "Evet, bu dünyaca ünlü bir kültürel hazine ama aynı zamanda birçok vatandaşın özel mülkiyetidir ve ortak sorunların çözümü için bir yönetim planı bu güne kadar oluşturulmamış dedi. Gazete, çarşının, tapularının çoğu yıllardır ellerinde tutan 2 bin 500 kadar dükkan sahibine ait olduğuna dikkat çektiği haberinde Hasan Fıratın mülk sahiplerinin çoğunun dernek üyesi olmasına rağmen yaptırım gücü olan karar alma yetkilerinin bulunmadığına dikkat çekildi.

Herald Tribune, Kapalıçarşının restorasyonunun 100 milyon dolara mal olacağını tahmin edildiğini belirttiği haberinde Başkan Mustafa Demir, Bu Türkiyenin en büyük restorasyon projesidir. dediğini yazdı.

Başkan Mustafa Demir, Kapalıçarşının röleve, restitüsyon ve uygulama projelerinin hazırlanması için 10 milyon dolarlık bir kaynak ayrıldığını, çarşının onarımı için kamu kaynaklarının kullanılamayacağını, maliyetin mülk sahiplerinin karşılaması gerektiğini söylerken parlamentoya sunulan ve bu sene sonuna doğru geçmesi beklenen yasa tasarısına dikkat çekti.

Güsten, söz konusu tasarıyla çarşının para toplama yetkisi olan modern bir yönetim yapısına kavuşmasının öngörüldüğünü anlattığı haberinde Çarşının kalabalık dar sokaklarında tüccarlar, çarşıyı kurtarmak için ortalama olarak 30 bin dolar olarak tahmin ettikleri bir ödeme olasılığından pek rahatsız gibi görünmüyorlar" dedikten sonra halı tüccarı Emin Sarının "Benim için değer dediğine yer verdi. Osmanlı Sultanı Fatih Mehmet tarafından 1461de inşa edilen İstanbulun Kapalıçarşıyı, çoğu günlerde 300 bin, hareketli günlerde ise yarım milyon civarında insan ziyaret ediyor. 25 bine yakın insan da hayatını kazanıyor, Ermeni antikalardan turistler için incik boncuğa kadar ürün satan 3 bin 600 dükkanın bulunduğu çarşının 39 bin metre karelik çatısı altında kendi postane, cami, polis karakolu ve itfaiye birimi var.


Geri Dön