29 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'daki restorasyonda 40 milyon TL harcanacak!

Kapalıçarşı'daki restorasyonda 40 milyon TL harcanacak!

Bir yanda devam eden restorasyon çalışmaları bir yanda da kapanan dükkanlar... Gündemden düşmeyen Kapalıçarşı’yla ilgili merak edilenleri Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir anlattı.



Bir yanda devam eden restorasyon çalışmaları bir yanda da kapanan dükkanlar... Gündemden düşmeyen Kapalıçarşı’yla ilgili merak edilenleri Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir anlattı.


Fatih Belediyesi birkaç ay önce Kapalıçarşı’nın restorasyonuna çatısından başladı. Fakat bu, bir anda projelendirilen ve hemen başlanan bir çalışma değil. Mazisi 2009’a kadar uzanıyor. 


Demir, Kapalıçarşı’nın bütününü ilgilendiren çalışmalara 2009 Yerel Seçimleri’nden sonra başladıklarını anlattı: “Restorasyon projemiz yapının çatısı, altyapısı, statiğiyle ilgili eksikleri ve sıkıntıları çözmek, Kapalıçarşı’nın yönetim sorununa çözüm bulmak üzerineydi.” Kapalıçarşı’nın yönetim sorunu beraberinde restorasyonla ilgili sıkıntıları da getiriyordu. Bu nedenle ilk adım oradan atılmış: “Deprem Kanunu’nun 15. maddesi sadece Kapalıçarşı’nın yönetiminin oluşturulabilmesi için çıkarıldı. Kanun çıktıktan sonra bir seçim yapıldı ve yönetim kurulu oluşturuldu. Yapılan uzun istişarelerin ardından 13 kişilik yönetim kurulunun üyelerinden dokuzunun esnaftan seçilmesine; Valilik, Büyükşehir ve Fatih Belediyeleri ile Vakıflar’ın birer üyeyle temsil edilmesine karar verildi.”


Tüm raportörler İstanbul’da


Demir’in sözleriyle: “Kapalıçarşı’nın projeleri kamyonet kasasını dolduracak kadar çizimlerden oluşuyor. Bunların incelenmesi, raporlarının yazılması büyük meseleydi. 2 bin 900 parselden bahsediyoruz.” Peki bu sorun nasıl çözüldü? Demir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla görüşüp Türkiye’deki bütün raportörleri İstanbul’a davet ettiklerini söylüyor.


Uzmanlardan oluşan danışma kurulunun da katkılarıyla bu süreç tamamlanmış ve Anıtlar Kurulu’ndan proje onayı alınmış.


Fatih Belediye Başkanı, Kapalıçarşı’nın sorunlarının üç ana başlıkta incelenmesi gerektiği inancında: Çatı, altyapı ve statik. Kendisinin verdiği rakamların ışığında Kapalıçarşı’nın altyapısında ve statiğinde önemli sıkıntılar olduğunu anlıyoruz. 920 noktada yer kazanmak için iç duvarlar inceltilmiş. 242 noktada nişler açılmış. 135 dükkanı ilgilendiren ortak duvarlar kaldırılmış. Ayrıca planda olmamasına rağmen dükkanlara bodrumlar açılmış. Çatıyla ilgili problemlerin ise James Bond filmi


“Skyfall”a kadar uzanan bir hikayesi var. Demir bu süreci, “James Bond’un ‘Skyfall’ filmi için bize gelen başvuruyu inceledik. Çatıyla ilgi sahneler... Kapalıçarşı’nın büyük problemi ama zaten çatıda sağlam kiremit yoktu. Biz de izin verdik. İyi ki vermişiz. Çünkü Kapalıçarşı’nın bu durumu tartışmaya açıldı bu film vesilesiyle.”


Çatıya 40 milyon lira harcanacak


Yağmur sularını engellemek ve yapıyı muhafaza altına alabilmek için restorasyona çatıdan başlandı. Mustafa Demir çatının restore edilmesinin 2017’nin sonlarına doğru bitirileceğini söylüyor. Bütçe 40 milyon lira. Bu süreçle beraber çatıda görüntü kirliliği yaratacak her şey de temizlenecek; klimalar, su depoları, tabelalar, antenler...


Konumuz çatı olunca Kapalıçarşı’nın iki kubbeli yapısı Cevahir ve Sandal bedestenlerinden de bahsetmek gerekir. Bu kubbeli yapılar da kurşunla kaplanacak. Demir, “Sandal Bedesteni çok önemli” diyor. Bunun nedeni ise buradaki dükkanların Vakıflar’ın mülkü olması. Geçtiğimiz yıl bu bedestendeki esnaf tahliye edilmiş ve çeşitli tartışmalar yaşanmıştı. Demir bunlara da açıklık getirdi: “Vakıflar bu alanı tek bir şahsa kiralamış ama o şahıs bu alanı yüzlerce parçaya bölerek farklı farklı insanlara kiralamış. Bu mümkün değil. Önemli bölümlere de müdahalelerde bulunulmuş. Vakıflar buradaki esnafı çıkardı çünkü onların kiracısı değiller.” 


Sandal Bedesteni artık yenilendi. Vakıflar yeni bir kiracı buldular. Demir’in verdiği bilgiye göre Vakıflar bu alandan ayda yaklaşık 1 milyon lira kira geliri elde edecek. Peki yeni Sandal Bedesteni’nde ne olacak? Demir’e göre açılacak yeme-içme mekanlarıyla burası büyük ilgi görmeye başlayacak yakında. Çünkü bu alanda Nusret’le birlikte Doğuş Grubu’nun bir girişimi var. Demir “Kapalıçarşı’ya katma değer sağlayacaklar” diyor.


Kapalıçarşı’nın altyapısına yönelik çalışmalar ise yakında başlayacak. İşi de Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş. Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da teşekkür etti. 


Asıl merak edilen mesele ise güçlendirme. Nereye, nasıl müdahale edilecek; her şey belirlenmiş. Bu işi ise Kapalıçarşı’nın yönetim kurulu üstlendi. Çünkü artık restorasyon için mülk sahiplerinden para toplayabiliyorlar. Güçlendirme projesiyle birlikte yönetim kurulu, Çarşıdaki vitrinlere de bir standart getiriyor. Demir “Biz sekiz ayrı vitrin çeşidine karar verdik. Bunlar Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı” diyor. Artık her dükkanda bu sekiz çeşitten biri kullanılacak.


Bu noktada asıl soru güçlendirmenin ne kadar zaman alacağı. Demir “Yıllar sürecek” diyor: “Yapı 555 yıllık. Böyle bir yapınız varsa onunla sürekli ilgilenmeniz gerekir.” Bu güçlendirme tamamlandıktan sonra da Kapalıçarşı artık daha sıkı denetlenecek. Bu teftiş işinde yetkili olanlar ise yönetim kurulu ile yerel yönetim. Demir aynı sıkıntıların tekrar yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarının altını özellikle çiziyor. 


“Kiracılar kolaylıkla gözden çıkarılmamalı”


Kapalıçarşı’nın son günlerde gündeme gelmesinin bir nedeni de kapanan dükkanlardı. Basına yansıyan bilgilere göre kapanan dükkan sayısı 600! Mustafa Demir “Yok öyle bir şey” diyor: “3 bin 125 dükkan var zaten. 600 tanesi kapansa boşalır çarşı. 86 dükkan kapandı sadece.” Buradaki sıkıntı kira bedellerinin yükselmesi. Fakat buna da bir çözüm düşünülüyor. Demir, “Turizmin çok iyi olduğu dönemde yüksek kiralar karşılanabilir ama şu an zor. Biz Kapalıçarşı Yönetim Kurulu ile Mısır Çarşısı’nın dernek başkanıyla görüştük. Bir şey yapacağız. Kiralar belli bir süre için, altı aylık olabilir, sabitlenebilir. Mülk sahipleri kiracılarını kolaylıkla gözden çıkarmamalı. Bakacağız. Kesin bir karar veremeyiz tabii. Ancak tavsiyede bulunabiliriz” diyor. Kapalıçarşı’daki ticareti canlandırmak için düşünülen diğer çözüm ise çarşının AVM’ler ne kadar açık kalıyorsa o kadar açık tutulması. Demir “Bu sıkıntılı dönemde bu bir motivasyon olur” diye vurguluyor.


Milliyet


Geri Dön