22 / 11 / 2024
fuzul

Kapalıçarşı'nın geleceği masaya yatırıldı

Kapalıçarşı'nın geleceği masaya yatırıldı

Hepsi kendi alanında uzman danışmanlarla Kapalıçarşı'nın geleceği ve yapılması planlanan çalışmalar masaya yatırıldı




Fatih Belediye Başkanı  Mustafa Demir, Kapalıçarşı'nın röleve, restitüsyon, uygulama projesi ve restorasyon çalışmalarında danışmanlık yapacak danışma kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Hepsi kendi alanında uzman danışmanlarla Kapalıçarşı'nın geleceği ve yapılması planlanan çalışmalar masaya yatırıldı. 

Fatih Belediye Başkanı  Mustafa Demir'in ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Topkapı  Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr Sadettin Ökten, İBB Alan Yönetimi Başkanı İhsan Sarı, Doç. Dr. Yücel Oğurlu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutgun Eyüpgiller, yazar araştırmacı Mustafa Armağan, İBB Danışmanı Murat Tuncer, İBB Etüd Proje Müdürü Cem Eriş, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz, Fatih Belediye Meclis Üyesi Tansel Kaya, Fatih Belediyesi Etüd Proje Müdürü Sema Özyılmaz ve Ütopya Mimarlık Genel Müdürü Serhan Sarıpınar katıldı. 

Haliç ve Boğaz manzaralı  Seyri İstanbul Kafede Kapalıçarşı danışma kurulu üyeleri ile birlikte kahvaltı ve sonrasında toplantı yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak tarihi Kapalıçarşı'nın röleve, restitüsyon ve uygulama proje ihalesinin gerçekleştirildiğini belirterek, ihaleyi alan firmanın çalışmalara başladığını söyledi. Demir, 1461 yılında kurulan ve dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Kapalıçarşı'nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari ve kültürel özelliğini koruduğunu belirterek, "Ancak Kapalıçarşı'nın bütününe şimdiye kadar gerek mülk sahipleri, gerekse kiracılar ile tarihi ve kültürel miras konusunda hassasiyet gösteren hiç bir kurum, kuruluş ve kişiler tarafından müdahale edilmemiş, kendi kaderine terk edilmiş" dedi.

Tarihi eserlerin sağlıklı  bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiklerini anlatan Demir, Kapalıçarşı'nın korunabilmesi için yapılabilecekleri belirlemek ve bir yol haritası hazırlamak için Danışmanlar Kurulu oluşturduklarını söyledi. 

Başkan Demir, Kapalıçarşı'da yönetim, güvenlik, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi konularda problemlerin yaşandığı bir manzara bulduklarını anlatarak, "Bu duruma çözüm bulmak için İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'ne başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama proje ihalesi gerçekleştirildi". Şartnamenin imzalandığını ve ihaleyi kazanan firmanın çalışmalara başladığını belirten Demir, 14 milyon 800 bin TL kaynak ayrılan çalışmaların 3 yıl içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Basında yer alan diğer haberler;

Kapalıçarşı'ya nüfus cüzdanı çıkartılıyor!

KAPALIÇARŞI'DAKİ restorasyon çalışmalarını yürüten danışma kurulu üyeleri değerlendirme toplantısı için bir araya geldi. Kapalıçarşı'nın mevcut durumunun ortaya çıkarmak için çalışmalara başlayan mimarlık firmasının yetkilileri tarafından toplantıya katılan danışmanlara geçmişten günümüze ulaşan ve çarşının içi ile çevresinde çekilen tarihi fotoğrafların da yer aldığı bir sunum yapıldı. Restorasyon çalışmasını yürüten firma yetkililerinden Gülin Kara, çarşıdaki parsellerin iç içe geçtiği, 20 bin çalışanı bulunan ve ortalama 300 bin kişi ziyaretçi alan çarşının çok kötü kullanıldığını, çatılarda klima dış ünitelerinin yer aldığını, taşıyıcı kolonlar kazınarak panolar yerleştirildiğini ifade etti. Kapalıçarşı'nın yönetim planının olmadığı için keyfe keder kullanıldığını belirten Kara, elektrik, telefon, ısıtma soğutma tesisatı olmayan çarşı, bir nevi gecekondu mantığı ile idare edildiğini, eksiklerin günü kurtaracak şekilde giderildiğini söyledi. Kara, mevcut durumu görsel olarak kayıt altına aldıklarını ve nokta boyutlu sayısal tespitler yaparak Kapalıçarşı'nın nüfus kütüğünün oluşturulmasına çalıştıklarını söyledi.
Zeynel Yaman/Sabah


Geri Dön