05 / 01 / 2025

Kapalıçarşı'ya ilk neşter 2015'te vurulacak!

Kapalıçarşı'ya ilk neşter 2015'te vurulacak!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaklaşık 5 yıldır gündemde olan Kapalıçarşı restorasyonunun kısa süre içinde başlayacağını belirterek, "Biz, baharda İSKİ'yle beraber bu altyapı çalışmalarımıza başlayacağımızı düşünüyoruz" dedi.




Yaklaşık 5 yıldır restorasyonu gündemde olan Kapalıçarşı'da çalışmaların kısa sürede başlaması bekleniyor


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaklaşık 5 yıldır gündemde olan Kapalıçarşı restorasyonunun kısa süre içinde başlayacağını belirterek, "Biz, baharda İSKİ'yle beraber bu altyapı çalışmalarımıza başlayacağımızı düşünüyoruz" dedi. 


Kapalıçarşı'da soruları yanıtlayan Demir, çarşının restorasyonu konusunda yaşanan son gelişmeleri aktardı. 


Demir, çarşının yönetim anlamında bir boşlukta olduğunu dile getirerek, "Kapalıçarşı'nın çalışanı çok ama sahip çıkanı yok. Bunun nedeni de kat mülkiyeti kanununa göre her dükkan hatta bazı balkonlar bile ayrı parsel olarak düzenlenmiş. Tüm bu parselleri bir araya getirip kat mülkiyetine dönüştürüp bir yönetim oluşturamıyorduk. Bunun için yasa değişikliği gerekiyordu" şeklinde konuştu. 


Avan projesi onaylandı 


Çarşının altyapı bakımından büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Demir, bazı esnafların asıl taşıyıcı duvarları bozmasının statik yapıda sorunlara neden olduğunu söyledi. Demir, 2009'da restorasyon kararı alındığını anlatarak, o günden bugüne geçen süreci şöyle değerlendirdi: 


"Biz restorasyon sürecini beş etapta düşündük. Birinci etapta projenin yapılması ve onay süreci. Bu bizim için çok önemli bir aşamaydı. Onu yaptık diyebiliriz. Çünkü 'Yenileme Avan ve Uygulama Projeleri' geçti. İkinci etap ise yönetiminin oluşmasıydı. Yönetimi için de bir yasa geçti. Buranın yönetim planını oluşturduk, 11 kişiden oluşacak. Bunun bütün detaylarını çarşının esnafıyla konuştuk. Bunların içinde 4 daimi üye olacak. Valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve vakıfların dışında yönetimde 7 esnaf bulunacak. Bundan sonraki çalışmaları yönetim kuruluna devredeceğiz. Üçüncü etap restorasyon, dördüncü etap müdahale edilmiş alanların tamiri, beşinci etap ise çatıların yapılması." 


Demir, uzun bir sürecin sonunda avan projesinin onaylandığını tekrarlayarak, "Bu son derece önemli. Şu anda yönetimi oluşturmak için önümüzde bir engel yok. İşin en zor tarafı bunlardı. Altyapıyla ilgili İSKİ'yle ilişkimiz oldu. Bütün altyapıyı kazıyıp yeniden yapacağız" diye konuştu. 


2015 baharında İSKİ çalışmaya başlayacak 


Çalışmaların kısa sürede başlamasını arzu ettiklerini dile getiren Demir, "2009'da bunun proje ihalesini yaptık.  Aradan 5 yıl geçti ve alınan mesafeyi önemli görüyorum. Bundan sonra yapılacaklar geçmişte yapılanların üstüne bina edilecek. Geriye dönüp baktığımızda zamanın heba olmadığını düşünüyorum. Biz, baharda İSKİ'yle beraber bu altyapı çalışmalarımıza başlayacağımızı düşünüyoruz. Bu son derece önemli" bilgilerini verdi. 


Demir, restorasyonun 40 bin metrekarelik bir alanı kapsayacağını anlatarak, çevre düzenlemeleriyle 100 bin metrekarelik bir alanda çalışma yapılacağını kaydetti. Proje ayrılan kaynağın 20 milyon lirayı geçtiğini ifade eden Demir, restorasyonun ise daha yüksek bir meblağa tekabül edeceğini söyledi. 


Fatih'te 10 yılda 360 projeye 125 milyon lira harcandı 


Demir, Kapalıçarşı dışında Fatih'te birçok restorasyon gerçekleştirdiklerini aktararak, şöyle devam etti: 


"Son 10 yılda 360 orta ölçekli tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdik. Kaynak olarak da İl Özel İdaresi ve belediyenin kaynaklarını kullandık. Yaklaşık 125 milyon lira kaynak ayırdık. Fatih gibi bir yerde belediye başkanıysanız, bu işler bitmez. Bunlar bizim artı değerlerimiz. Bakıma muhtaçlık söz konusu olduğunda bunlar zorunluluk haline geliyor. Bunun dışında 4 bin 500 eserin projesini yaptık. Projesini yapmak, son derece önemli. Çünkü bir yapının projesini hazırlayıp Anıtlar Kurulu'nda onaylatırsanız, o artık kimliği haline gelir. O eseri yok etmeniz mümkün olmaz." 


Tarihi Yarımada'nın yayalaştırılması 


Fatih genelinde yayalaştırmaya önem verdiklerini belirten Demir, bazı eserleri trafikten izole etmenin zor olduğunu söyledi. Bugüne kadar 250 cadde ve sokağın yayalaştırıldığını anımsatan Demir, "Buna devam edeceğiz. Kapalıçarşı'nın ulaşılabilirliğini devam ettirmek istiyoruz. Özellikle cruise gemileriyle gelen turistlerin kısa sürede buralara ulaşmasını istiyoruz" dedi. 


Kapalıçarşı'nın dünyanın en çok turist çeken mekanı seçilmesini de değerlendiren Demir, mekanın bunu hak ettiğini belirterek, Kapalıçarşı'nın geleneksel ticaretin yapıldığı ender mekanlardan biri olduğunu söyledi. Demir, ticari yanının dışında kültürel dokusu nedeniyle çarşının çok önemli olduğunu aktararak, mekanı "anıt eser" olarak niteledi. 


Kapalıçarşı esnafları, geleneksel ticaretin yaşatılmasını istiyor 


Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkan Vekili İsmail Yeşil, çarşı esnafının restorasyonu desteklediğini dile getirerek, çarşıda 3 bin 600 parsele karşılık bin 200 civarında tapu olduğunu dile getirdi. Yeşil, bazı esnafların birden çok parsel hakkı olduğunu anlatarak, restorasyonda her "ada"nın değil her tapu sahibinin oy hakkı olmasını istediklerini kaydetti.  


Kapalıçarşı esnaflarının kısa sürede bir yönetim planına kavuşturulması gerektiğini belirten Yeşil, "Çalışma kapsamında Kapalıçarşı'ya makyaj yapacağız. Biz, ecdatlarımızın bıraktığı bir çarşı istiyoruz. 550 yıllık bu yerin bin yılda gidecek şekilde restore edilmesini istiyoruz" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön