04 / 01 / 2025

Mustafa Demir:Kapalıçarşı'ya teşhisi koyduk, 2014'te tedaviye başlayacağız!

Mustafa Demir:Kapalıçarşı'ya teşhisi koyduk, 2014'te tedaviye başlayacağız!

Çürümeye yüz tutan Kapalıçarşı 'ya teşhis konuldu, şimdi sıra tedavide. Fatih Belediye Başkanı Demir "James Bond'a teşekkür ettim. Sayesinde Türkiye çarşının vahim halini gördü" dedi.




Esnaf tarafından dükkan genişletme nedeniyle taşıyıcı duvarların kaldırılması, çatıya gelişigüzel monte edilen klima motorları, tesisat kabloları, yine alan genişletmek için kazılan depolar oluşturulması, alt yapı ve çatı problemleri 552 yıllık geçmişiyle tarihi bir simge olan Kapalıçarşı'yı çürümeye mahkum etmiş durumda.


Tek merkezden yönetim 

Kapalıçarşıyı eski ihtişamlı günlerine geri kazandırmak üzere çalışmalar yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, kapalıçarşıda görünür görünmez dünya kadar eksiklik ve problem olduğunu belirterek, 'En önemli eksiklik ise yönetimin olmaması. Şimdiye kadar herkes kafasına göre çarşıya müdahale etmiş. Alt yapı problemi var. Yağmur yağdığında çarşının neredeyse tamamını su basıyor. Kanallarda tıkanma söz konusu ve ayrıca çatılardan da sular akıyor. Zaman içerisinde kaldırılmış taşıyıcı duvarlar var. Yine o taşıyıcı duvarları oymak suretiyle nişler oluşturmuş ve bu duvarları vitrin olarak kullanıyor. Yine inceltilmiş duvarlar söz konusu. Ayrıca çarşıda bir enerji problemi var. Her yer kablolarla dolu. Isıtma, havalandırma, yangına karşı önlem alabilme noktasında ciddi sıkıntılar var. apalıçarşı'da 3 bin 125 dükkan var. Çevresindeki hanlarla birlkte yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alana sahip ama malesef bir yönetimi yok. Çarşının güvenliği de dahil, bu ortak giderleri toplayacak bir kaynak yok. Kuracağımız yönetim ile bundan sonra kimse çivi bile çakamayacak. Çarşının röntgenini çektik, teşhisi koyduk, 2014'te tedaviye başlayacağız' dedi. 

Başkan Demir Kapalıçarşı'da çekimleri yapılan "James Bond" serisinin son filmi "Skyfall" ekibine ve Bond karakterine de teşekkür ettiğini belirterek şöyle konuştu: 'Bond çarşının çatısının üzerinden motorsikletle geçtiğinde bir çok tenkit aldık. Çatıdaki kiremitlerin çökeceğinden korkuluyordu. Çatıda kiretmit mi kalmış ki? Bond sayesinde insanlar bu tarihi çarşının ne kadar vahim bir durumda olduğunu görmüş oldu.' 


ÇATIYA SEYİR TERASI 

2009 yılında problemlerin çözümüne ilişkin geliştirilen proje hakkında bilgi veren Demir, 'Şu an proje tamamlandı, Anıtlar Kurulu'nda onay aşamasında. Bu proje ile Kapalıçarşı'nın her bir sorunu çözüme kavuşacak. Dükkanların cephe, tasarım ve mimarisinin de korunmasına yönelik çalışmalar hazırladık. Çünkü çarşıda her yerde klima aparatları, su depoları vs. var, estetiği bozan bir yapı söz konusu. Bunu yavaş yavaş düzelteceğiz. Kapalıçarşı'nın çatısına çıktığınızda müthiş bir manzara varr. Bir tarafınız Süleymaniye bir tarafınız Beyazıt. Bu çatının da onarımının ardından bir bölümünü seyir terası olarak düzenlemek istiyoruz' dedi. Demir, Kapalıçarşının bugüne kadar sistematik bir restorasyon sürecinden geçmediğini ve böylesine geniş çaplı bir tarihi eser koruma projesinin de dünyada ilk olabileceğini söyledi.


KAÇAK YAPILAR YIKILACAK

SARNIÇLI HAN OTEL OLACAK

Çarşı çevresinde bazı kaçak yapılar tespit ettiklerini belirten Demirci, 'Proje kapsamında yapılar da yıkılacak. Kapalıçarşı yapıldığı ilk dönemki orijinal haline geri dönecek. Zaman içerisinde işlevini yitirmiş hanlarımız da var. Biz bu hanlarımızı da projemiz kapsamında hayata döndürmek istiyoruz. Bodrum hanı en lüks markaların yer aldığı geleneksel ticaretin yapıldığı bir merkez haline getirmek istiyoruz. Yine Sarnıçlı Hanı da otel yapmak istiyoruz. Ayrıca çarşının pazar günleri de açık olmasını istiyoruz " dedi. 



20 MİLYON TL'LİK FİNANSMAN GEREKİYOR 

Projenin yaklaşık 20 milyon TL'ye mal olduğunu belirten Demircisözlerini şöyle sürdürdü: 'Kapalıçarşı'nın yüzde 98'i özel mülkiyet. Bu yüzden projenin finansmanında aslan payı mülk sahiplerine düşecek, mülk sahiplerinden destek alınacak ama elbette kamu da üzerine düşen miktarı ödeyecek. Yine hanlarla olan çalışmalarımızın finansmanını da mülk sahiplerinden alacağız. Önce hanlarımızda restorasyon çalışmamızı yapacağız, daha sonra harcadığımız paranın yüzde 20 fazlasını mülk sahibinden alacağız. Böylece kamulaştırmaya gitmeden, mülkiyete müdalale etmeden hanlar restore edilmiş olacak" dedi.




Star


Geri Dön