Genel

Kapıcı dairesi zorunlu mu? Hangi durumlarda kapıcı dairesi yapılmalı?

Apartmanlar gibi ortak yaşama alanlarının temizliği ve bakımını üstlenen kişiler kapıcı olarak adlandırılıyor. Ancak günümüzde apartmanlarda kapıcı istihdamının giderek azaldığı gözlemleniyor. Bu durumda apartman yöneticileri tarafından kapıcı dairesinin zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. 

KAPICI DAİRESİ ZORUNLU MU?

İmar Kanunu'na dayanarak yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 52. maddesi, konut olarak kullanılan binalarda daire sayısının 12'den fazla olması durumunda kapıcı dairesi yapılmasının zorunlu olduğunu belirtir. Bu nedenle normal şartlarda, dairede 12'den fazla kira varsa kapıcı dairesi olmalıdır. Ancak, bu zorunluluğa rağmen, kapıcı dairesinin kat malikleri kurulu kararıyla üçüncü kişilere kiraya verilmesi durumu ortaya çıkıyor. Bu durum, yönetmeliğin 53. maddesinde yer alan ve kapıcı dairelerinin amacı dışında kullanılamayacağına dair düzenlemeyle çelişiyor. Dolayısıyla, kapıcı dairesinin amaç dışı kullanılması kesinlikle yönetmelik tarafından yasaklanmıştır.

KAPICI DAİRESİ KİRA ZORUNLU MU?

Kapıcı dairesi ile ilgili dikkate değer bir nokta vardır. Kapıcı dairesinde çalışan kişi, görev süresi boyunca kira ödemek zorunda değildir. Bina sayısı 12 ve altında olan yerlerde kapıcı dairesi zorunlu olmasa da, böyle bir dairenin bulunması durumunda kapıcıya tahsis edilmesi gerekli değildir ve tahsis edilirse kira alınmaz. Bu durum ilk bakışta kapıcıların lehine gibi görünse de, aslında kapıcıların aleyhine sonuçlar doğurabilir.

KAPICIYA TAHSİS ZORUNLU MU?

Konut Kapıcıları Yönetmeliği'nin 13. maddesinde yer alan 'Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.' hükmü, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 53. maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde, 'kapıcıya konut tahsisi zorunlu olmasa da, bu konut amaç dışı kullanılamaz' şeklinde bir anlam çıkarmak mümkündü. Ancak, Danıştay 10. Dairesi'nin 2007/946 sayılı Kararı ile Konut Kapıcıları Yönetmeliği'nin 13. maddesindeki hüküm iptal edildi. 

İptal nedeni göz önüne alındığında, özellikle kapıcı dairesi yapılması gereken binalarda, bu dairesinin kapıcıya tahsis edilmesi kanunen gereklidir.  Dolayısıyla, konut verilmesi hususunda eski yönetmelikteki esneklik ortadan kaldırılmış ve kapıcı dairesinin amacı dışında kullanılması engellenmiştir. Kapıcı dairesi ile ilgili farklı yasal düzenlemeler yapılmıştır.

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

Ev alırken ekspertiz masrafı kime ait?

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kiracı çıkartılır mı?