27 / 04 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kiracı çıkartılır mı?

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kiracı çıkartılır mı?

Tüm kiracıları ilgilendiren konulardan biri de sözleşme bittikten sonra ne yapılması gerektiğidir. Bu konuda birçok söylem gündemde olsa da aslını bilmek gerekir. 1 yıl geçtikten sonra kiracıların evden çıkarılması veya sözleşmenin devam etmesi tartışılan konulardan biridir.



1 YIL KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMEZSE EV SAHİBİ TARAFINDAN ÇIKARILIR MI?

Kiracı, belirli süreli kira sözleşmelerini süre sonunda feshetme hakkına sahiptir; bu durumda ev sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle kiracıyı tahliye edemez. Örneğin, 1 yıllık bir kira sözleşmesinin sonunda, ev sahibi, kiracıdan mülkü ya da mülkü terk etmesini isteyemez. Kiracının tahliyesi, ancak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesi ve bu maddeye bağlı olarak düzenlenen diğer maddelerde belirtilen özel kanuni tahliye sebeplerinin varlığı halinde gerçekleşebilir.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA TAHLİYE EDİLEBİLİR?

Kira sözleşmesinin türüne ve yasal düzenlemelere bağlı olarak, kiracının tahliye süreci değişiklik gösterebilir. Kiracının, sadece kira süresinin tamamlanmasına bağlı olarak tahliye etme hakkı bulunmamaktadır. Kiracı, yalnızca yasalarda belirtilen özel sebeplerin varlığı halinde tahliye edilebilir ve bu tahliye işlemi, yasalarda öngörülen ihbar sürelerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kiracı çıkartılır mı?

KİRACI EVDEN NE ZAMAN ÇIKABİLİR?

Ulusal.com'da yer alan habere göre, kiralık mülkün boşaltılma süresi, kira sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli olmasına göre değişiklik gösterir. Eğer kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa, sözleşmenin süresi sona erdiğinde kira sözleşmesini feshetme hakkı yalnızca kiracıya aittir ve ev sahibi, kira süresinin bitmesi nedeniyle kiracıyı tahliye edemez. Ancak, yasada belirtilen bazı şartların varlığı halinde, ev sahibi kiracıyı kiralık konuttan çıkartabilir. 

Türk Borçlar Kanunu'na göre, genellikle 1 yıllık kira sözleşmeleri olarak bilinen belirli süreli kira sözleşmelerinde, kira süresi sona erdiğinde kiracının kira sözleşmesini feshetme hakkı vardır. Ancak, belirli koşullar altında ve geçerli sebepler varsa ev sahibi, kiracıyı kiralık konuttan tahliye etme hakkına sahip olabilir. Bu nedenle her iki tarafın da mağdur olmaması için düzenlenen kanunlara uyulmalıdır. Bu bilgiler kapsamında, kiracı sözleşmesi biter bitmez tahliye edilemez.

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

Mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi? Tevdi Mahalli tayini nasıl olur?

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları gittikçe büyüyor! Ev sahibi kiracısının ikametgahını sildirdi!


Geri Dön