Mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi? Tevdi Mahalli tayini nasıl olur?
Mirasçının kiracıyı çıkarma yetkisinin olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Bu durumda belirlenen bir kural geçerlidir. Peki mirasçı kiracıyı çıkarabilir mi ve tevdi mahalli tayini nasıl olur? İştr konu ile ilgili merak edilen kapsamlı bilgiler haberin devamında…
MİRASÇININ KİRACIYI ÇIKARABİLME HAKKI VAR MIDIR?
Ev sahibinin ölümü durumunda, kira sözleşmesinin tarafı olan mirasçılar belirlenmelidir. Mirasçılar birden fazla ise, miras paylarını ve haklarını belirlemek için bir veraset belgesi çıkararak bu durumu ispatlamalıdırlar. Mirasçılar, veraset belgesiyle birlikte kiracıya ihtarname göndererek, kira parasından kendilerine düşen payı talep edebilirler. Bu süreç, mirasçıların miras paylarını kesinleştirmesi ve haklarını koruması için önemlidir.
Mirasçılar, miras bırakanın halefi olarak kabul edilirler; ancak, bu durum onları yeni malik olarak sayılmalarını beraberinde getirmez. Bu nedenle, mirasçılık sıfatıyla bir ay içinde ihtar çekme hakkına sahip değillerdir.
Borçlar Kanunu'nda açıkça düzenlenmemekle birlikte, kiralayanın ölümü durumunda kira sözleşmesi, Miras Hukukuna göre ele alınır. Bu durumda, mirasçılar, kiralayanın ölümüyle birlikte kira hakkını el birliği mülkiyeti şeklinde devralırlar, yani birlikte hareket etmek zorundadırlar.
Mirasçılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı olduğundan, mirasçılar kiralayanın sahip olduğu tüm haklara sahip olurlar ve bu hakları birlikte kullanmak zorundadırlar. Bu durumda, mirasçılar kira bedeli talebi, fesih davası, tespit davası gibi talepleri birlikte kullanmak durumundadır.
Ayrıca, mülkü satışa çıkararak kendi paylarını almak isteme haklarına sahiptirler. Yeni sahip olan mirasçı, mülkün kullanımını devraldığından, eve ihtiyacı olduğunu belirten bir ihtarname göndererek kiracıyı evden çıkarmak için hukuki süreci başlatabilir.
TEVDİ MAHALLİ TAYİNİ NEDİR VE NASIL OLUR?
Borçlu, borcunu zamanında ödeyemediği durumlarda temerrüde düşer ve bu durum hem alacaklı hem de borçlu için çeşitli hukuki sorunlara neden olur.
Böyle bir durumda borçlu, borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının kabul etmemesi ya da alacaklının adresinin bulunamaması gibi sebeplerle borcundan dolayı temerrüde düşmek istemeyebilir. Bu noktada, borçlu, borcunu mahkemenin belirleyeceği bir hesaba yatırarak temerrüde düşmekten ve beraberinde gelen hukuki sonuçlardan kurtulmayı ister.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedir? Öldükten sonra miras kime kalır?
Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?
Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?