28 / 04 / 2024

Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?

Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?

Miras intikali, hukuk terimlerinden biri olup belirli bir süreci temsil eder. Miras meselelerinde sıkça kullanılan bu terim, özellikle de mirasçıları ilgilendirmektedir. Peki miras intikali nedir, hangi süreci kapsar ve hangi işlemleri içerir? İşte miras intikali ile ilgili bilinmesi gerekenler…



MİRAS İNTİKALİ NEDİR?

Miras intikali, Arapça kökenli ‘irs’ kelimesinden türetilerek arkada bırakılan varlıkların veya hakların sahipleri arasında paylaştırılmasını ifade eder. Miras intikali süreci, Türk Miras Hukuku'na göre belirlenir. Vefat durumunda tüm mülk, hak ve borçlar mirasçıya geçer ve bu işlemlerin bütünü miras intikali olarak adlandırılır. Bir kişinin vefatıyla geride bıraktığı mal varlığı, mirasçılık oranlarına uygun şekilde dağıtılmalıdır. Mirasın intikali için, mirasçıların mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekir.

MİRAS İNTİKALİ İÇİN HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR?

Medeni Kanun'da, mirasın intikali açıkça tanımlanmıştır. Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın sahibi vefat ederse, mirasın veraset ilamı ya da mahkeme tarafından verilen veraset belgesinde belirtilen mirasçılara intikali "miras intikali" olarak adlandırılır. Miras intikali, bedelsiz bir iktisap olarak nitelendirilir ve intikal vergisi kapsamına girer. Miras intikali için gereken adım, tapu müdürlüklerine verasetname ile başvurmaktır.

Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?

İntikal vergisi, miras intikali sürecinde sunulması gereken şartlardan biri değildir. Ancak taşınmazın ileride devredileceği durumlarda, üzerinde hak sahibi olabilmek için ilişik kesme belgesinin vergi dairesinden alınması ve tapu sicil müdürlüğüne ibraz edilmesi zorunludur.

MİRAS İNTİKALİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Miras intikali sürecine başlamak için kesinlikle kimlik belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Ayrıca, başvuru için 1 adet vesikalık fotoğraf da olmalıdır. Eğer miras işleminizde bir temsilci tarafından hareket edilecekse, temsil belgesi ve yetki belgesi ile vasi kararı ve vekaletname de gereklidir. Veraset belgesi de sulh hukuk mahkemesinden alabilir veya noterden aslı veya onaylı bir örneğini talep edilebilir.

DASK, yani Deprem Sigortası, taşınmaza kesinlikle yaptırılması gereken bir poliçedir. Tapu sahibi tarafından noter onaylı veya sulh hukuk mahkemesinden alınan veraset belgesi ile birlikte belgeler tamamlanmalı ve ardından tapu müdürlüğüne başvurulmalıdır.

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?


Geri Dön