28 / 04 / 2024

Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?

Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?

Miras bırakanın yasal veya atanmış mirasçıları kendilerine kalan mirastan ve borçlardan kurtulmak için bazı işlemlere başvurabiliyorlar.Peki, mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?Mirasın hükmen reddi için beyan vermek gerekir mi?



Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?

Medeni Kanunda da belirtilen hükümlere göre miras bırakan kişinin, mirasından daha fazla borcu olması durumunda; mirasçıların miras bırakanın borçlarından sorumlu olmamak için mirası reddetme hakları bulunuyor.


Eğer murisin öldüğü tarihte ödemeden aciz ve borca batık olduğu açıkça belli değilse veya resmen tespit edilmiş ise miras, üç ay içinde red söz konusu olabiliyor. Mirasın reddi davası ölenin en son ikamet ettiği yerdeki, Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor.


Üç ay süre içinde sözlü ya da yazılı ret beyanı yapılması gerekiyor.Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin Sulh Mahkemesince özel kütüğüne yazılıYOr ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor. Yasal süre olan üç ayda reddedilemeyen miras kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılıyor.



Bu durumda, mirasın gerçek reddinin aksine, illaki süresi içinde bir ret beyanında bulunmak gerekmemektedir.Mirası hükmen reddedemeyen mirasçılar:Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan (mirasın paylaşma işlemlerine), terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke (miras) mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçıdır.


Mirası reddi davası dilekçesi vermek isteyenler için aşağıda reddi miras dava dilekçesini görebilirsiniz:


Mirasın reddi dava dilekçesi


……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE


 


DAVACI:


DAVALI:


KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.




AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 



HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 


…/…/…

Davacı



Veraset ilanı kira almaya engel mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön