25 / 11 / 2024

Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasbırakanın çok fazla borcu var ise bu durum karşısında miras red edilebilir mi? Miras red davası açılabilir mi? Mirasın hükmen red edilir mi? Mirasın hükmen reddi nasıl olur?




Mirasın hükmen reddi nasıl olur?


Miras bırakan kişinin, mirasından daha fazla borcu olması halinde; mirasçıların miras bırakanın borçlarından sorumlu olmamak için mirası reddetme hakları bulunuyor.Eğer murisin öldüğü tarihte ödemeden aciz ve borca batık olduğu açıkça belli değilse veya resmen tespit edilmiş ise miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Mirasın reddi davası ölenin en son ikamet ettiği yer, Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor Bu durum Türk Medeni Kanunu'nda şu şekilde açıklanıyor;


İlgili Kanun Maddesi;


 Madde 605.- Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.

Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Mirasın hükmen reddi..

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor, reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor. Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılıyor.


Mirasçılar, 3 aylık gerçek ret süresini kaçırmış veya başka bir nedenden dolayı mirası reddedememiş olabilirler. Bu durumda, kural olarak, mirasçılar, mirası kabul etmiş sayılıyorlar.  Ancak borç içindeki mirasın reddedilmesinin bir başka yöntemi daha vardır; “mirasın hükmen reddi”. 


Buna göre, mirasbırakanın ölümü anında ödemeden aczi (borca batıklığı) açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise yasal karine(7) olarak miras reddedilmiş sayılıyor. (Türk Medeni Kanunu md. 605/2).


Bu halde, mirasın gerçek reddinin aksine, illaki süresi içinde bir ret beyanında bulunmak gerekmemektedir. Aşağıda sıralanan şartların var olması durumunda, miras, kendiliğinden reddedilmiş sayılıyor.


Mirasın reddi dava dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön