Mirasın hükmen reddi nedir?
Miras, yasal mirasçılar tarafından 3 aylık süre içerisinde reddedilebiliyor. Peki, bu süreyi kaçıranlar mirası reddedebilir mi? Mirasın hükmen reddi nedir? Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır?
Mirasın hükmen reddi nedir?
Miras, yasal mirasçılar tarafından 3 aylık süre içerisinde reddedilebiliyor. Bu süre, mirasbırakanın ölümünü öğrendiği tarihten itibaren başlıyor. Bu süre zarfı içinde mirasın reddedilmesi, mirasın gerçek reddi olarak ifade ediliyor.
Medeni Kanun gereğince; yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez.
Zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kaldırmaz.
Peki, mirasın hükmen reddi nedir? Mirasın hükmen reddi nasıl olur?
3 aylık gerçek ret süresini kaçıran ve bu nedenle mirası yasal olarak kabul etmiş sayılan kimseler, "Mirasın hükmen reddi" yapabiliyor.
Mirasın hükmen reddi bir süreyle sınırlı olmadan yapılabiliyor. İlgili mevzuat ve Yargıtay Kararları gereğince, alacaklılara açılacak bir dava ile veya alacaklıların açtığı davalarda ve icra takiplerinde def’i yoluyla, miras hükmen reddedilebiliyor.
Mirastan çıkarma davasını kimler açabilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com