28 / 12 / 2024

Miras taksim sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras taksim sözleşmesi nasıl yapılır?

Mirasçılar arasında adaletsiz paylaşım olduğunda, anlaşmazlık çıktığında ya da miras hakkının paylaşılması talebinde mirasçılık belgesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, miras taksim sözleşmesi nasıl yapılır?



Miras taksim sözleşmesi nasıl yapılır?

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı menkul ve gayrimenkul mallar, yasal mirasçılarına kalıyor. Miras Hukuku gereğince yasal mirasçılar  mirasbırakanın hısımları,kan hısımları, evlatlığı ve altsoyu,eşi ve devlet olarak kabul ediliyor.


Mirasçıların  Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterden alabileceği veraset ilamında  vefat eden kimsenin mal varlığı ve yasal mirasçıları yer alıyor.


Miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer vasiyet bulunmuyorsa mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. 


Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılması gerekiyor. Ancak, miras paylaşımı hususunda mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda dava açabiliyorsunuz.


Dava açabilmeniz için bir dilekçe ile Adliyeye giderek görevli hâkime dilekçenizi ulaştırmanız gerekiyor.  Nüfus Müdürlüğü’nden mirasçılığa esas vukuatlı nüfus kayıt örneğini alarak dilekçenize eklemenizde gerekli oluyor. 


Bu işlemlerden sonra dilekçenizle Mahkeme veznesine harç ve masrafları yatırarak, makbuz ve dilekçenizi gönderilen mahkemenin kalemine tevdi etmeniz önem teşkil ediyor. Miras taksim sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor; 


Miras taksim sözleşmesi örneği!


NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE


                                                                                              ………………….


 


DAVACI                : Ad soyad TC kimlik adres




DAVALI               :   1- ad soyad TC kimlik adres


2- ad soyadTC kimlik adres


3- ad soyadTC kimlik adres


DAVA KONUSU : Ortaklığın giderilmesi


 


OLAYLAR          : Taraflarla ortak murisimiz …….. den kalma  İstanbul  ili ….. İlçesi ……mahallesi ……., ada ……, parselde kayıtlı ……….. taşınmaza müştereken sahibiz.Davalılarla taşınmazın taksimi konusunda anlaşmazlık yaşıyoruz.


 


Söz konusu taşınmazdaki şüyuun mümkünse aynen taksimi,değilse satılarak ortaklığın giderilmesini talep etmekteyiz.


Bu nedenle işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : İlgili mevzuat


 


DELİLLER                   : Tapu kaydı ,veraset ilamı ,keşif ve her türlü delil.


 


SONUÇ VE TALEP      : Yukarıda arz edilen sebep ve gösterilen delillere binaen davanın kabulü ile mezkur taşınmazın mümkünse aynen taksimi değilse satışının yapılması suretiyle şüyunun izalesine ve lede edilen paranın ortaklar arasında tapuda gösterilen oranda paylaştırılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim…./…/2013


 

DAVACI


 


EK:


1-     Kimlikfotokopisi


2-     Tapukaydı sureti


3-     Veraset İlamı


 


 


AD-SOYAD


İMZA



Miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön