27 / 12 / 2024

Miras payının devri sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras payının devri sözleşmesi nasıl yapılır?

Mirasçı kardeşlerinden birinin kendi payını mirasçılardan birine ya da diğerlerine bedel karşılıklı ya da karşılıksız bir şekilde devretmesine miras payının devri deniyor.Peki,miras payının devri sözleşmesi nasıl yapılır?



Miras payının devri sözleşmesi nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 1478 Sayılı "Miras Payının Devri ve Taksimi" Konulu Genelgesi miras payı hakkında bize bilgiler sunuyor.Bu bilgilere de dayanarak miras hakkında şunları söylebiliriz:


Miras bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış olarak değerlendiriliyor. İştirak hali bozulmadan miras payının iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere devri yasaktır. Miras payının devri sadece mirasçılara yapılıyor.

Miras payının devri sadece mirasçılara yapılabiliyor.


Miras payının devrinin kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılıyor.Hatta imzalar teyit edildiği sürece taraflar kendi aralarında yazılı olarakta yapabiliyorlar.


Mirasçı dilerse bir taşınmaz maldaki miras payının bir kısmını kendisinde tutarak kalan kısmını da diğer bir mirasçıya devredebiliyor. Bu durum hisseli devir yasağına girmiyor.Peki,Miras payının devri sözleşmesi nasıl yapılır?İşte miras payının devri sözleşmesi örneği!


Miras payının devri sözleşmesi örneği!


TARAFLAR :


Bir tarafta ……………………………................. adresinde ikamet eden ....................... ile, diğer tarafta ……………………………................ adresinde ikamet eden ....................... arasında aşağıdaki koşullarla bir miras payının devri sözleşmesi aşağıdaki koşullarda akdolunmuştur.

                        

İşbu sözleşmede ; 

       

.......................... " devreden ",

..........................." devralan " olarak anılacaktır.


Madde 2- 

KONU :


İşbu sözleşmenin konusu, devredenin babasından kendisine intikal eden açılmış terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payının tamamını, mirasçılardan olan kardeşine (devralana) devretmesidir.


Madde 3- 

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


Devreden, ../../20... tarihinde vefat eden babası ……………..............'dan kendisine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan miras payının tamamını devralana, herhangi bir koşul ileri sürmeksizin ve ………………….. alarak, gayri kabili rücu olarak devretmiştir.


Madde 4- 

YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğacak muhtemel uyuşmazlıklarda...................... Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını taraflar kabul taahhüt ve beyan etmiştir.


İşbu sözleşme, ../../20... tarihinde .............................' da iki nüsha olarak düzenlenerek imzalanmış ve bir nüshası devralanda ikinci nüshası devredende bulunmaktadır.

Devreden                                             Devralan ………………                                   ………………


Pay temliki sözleşmesi!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön