27 / 12 / 2024

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinin nasıl yapılması gerektiği, tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklar, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketici Kanununda açıklanıyor. Peki kanuna göre, ön ödemeli konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?



Ön ödemeli konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak nitelendiriliyor.


Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinin nasıl yapılması gerektiği, sözleşmeyi imzalayan tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklar, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki kanuna göre, ön ödemeli konut satış sözleşmesi nasıl yapılır?


Kanun gereğince, yapılan sözleşmenin taşınmazın tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor. Ayrıca bina tamamlama sigortasının da yapılması gerekiyor.


Şekil şartı

(1) Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.


(2) Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.


Teminat

(1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


Konutta tüketici hakları kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön