29 / 04 / 2024

Miras payının devri sözleşmesi örneği!

Miras payının devri sözleşmesi örneği!

Miras payının devri, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Miras payının devri sözleşmesi örneğini aşağıda inceleyebilirsiniz...




Miras payının devri nasıl yapılır?


Miras payının devri (temliki), iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. İştirak hali bozulmadan miras payının iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere devri yasaktır. Sadece mirasçılara devri mümkün oluyor.


Bir mirasçı diğer bir veya birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebiliyor. Bu devir hisseli devir yasağına girmiyor. Bu devrin tapu sicilinde gösterilebilmesi için öncelikle miras intikalinin tescil edilmiş olması gerekiyor. 


Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. Hatta taraflar kendi aralarında adi yazılı olarak da yapabilirler. Yeter ki imzaları teyit edilebilsin. Noterde veya taraflar arasında adi yazılı şekilde yapılmış miras payı devri sözleşmelerinin tapuya tescili için, payını devreden mirasçının tescil isteminde bulunması veya tescil isteminde bulunmaya yetki vermiş olması gerekir. Böyle bir yetki var ise akitsiz işlemler için düzenlenen Tescil İstem Belgesi düzenlenerek iştirak hali bozulmadan tescil yapılır. 


Miras payının temlikine ilişkin sözleşmelerin miras kalan bütün taşınmaz mallardaki miras paylarını kapsaması zorunlu değildir. Sadece bir veya birkaç taşınmaz maldaki miras payı da devredilebiliyor. Hatta mirasçı dilerse bir taşınmazdaki miras payının bir kısmını kendisinde tutarak kalan kısmını da diğer bir mirasçıya devredebiliyor. Bu durum hisseli devir yasağına girmiyor. Miras payının devri sözleşmesi örneğini aşağıda inceleyebilirsiniz:


Miras payının devri sözleşmesi örneği!


TARAFLAR :


Bir tarafta ……………………………................. adresinde ikamet eden ....................... ile, diğer tarafta ……………………………................ adresinde ikamet eden ....................... arasında aşağıdaki koşullarla bir miras payının devri sözleşmesi aşağıdaki koşullarda akdolunmuştur.

                        

İşbu sözleşmede ; 

       

.......................... " devreden ",

..........................." devralan " olarak anılacaktır.


Madde 2- 

KONU :


İşbu sözleşmenin konusu, devredenin babasından kendisine intikal eden açılmış terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payının tamamını, mirasçılardan olan kardeşine (devralana) devretmesidir.


Madde 3- 

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


Devreden, ../../20... tarihinde vefat eden babası ……………..............'dan kendisine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan miras payının tamamını devralana, herhangi bir koşul ileri sürmeksizin ve ………………….. alarak, gayri kabili rücu olarak devretmiştir.


Madde 4- 

YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğacak muhtemel uyuşmazlıklarda...................... Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını taraflar kabul taahhüt ve beyan etmiştir.


İşbu sözleşme, ../../20... tarihinde .............................' da iki nüsha olarak düzenlenerek imzalanmış ve bir nüshası devralanda ikinci nüshası devredende bulunmaktadır.

Devreden                                             Devralan ………………                                   ………………




Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras paylaşımında annenin hakkı!
Miras hukuku üst soy!
Mirasa hangi mahkeme bakar?
Miras paylaşımının iptali!
Mirastan feragat sözleşmesi şekli!
Miras sözleşmesi örneği!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön