28 / 04 / 2024

Miras paylaşım sözleşmesi örneği!

Miras paylaşım sözleşmesi örneği!

Mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren bir sözleşmeye miras taksim sözleşmesi deniyor. Bu sözleşme tapuda ya da noterde yapılabiliyor. İşte, miras paylaşım sözleşmesi örneği!



Miras paylaşım sözleşmesi örneği!

Miras Hukuku gereğince bir malın birden fazla kimseye kalması durumunda ortaya çıkan mülkiyet hakkı elbirliği mülkiyeti olarak karşımıza çıkıyor. Mülkiyet türünün sahiplerine verdiği hak gereğince, mirasçılar iştirak bozulmadan ancak birbirlerine hisse devri yapabiliyor.


Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılması gerekiyor. 


Eğer ölen vasiyetname bırakmışsa veya ölmeden önce birilerine miras bırakmış ile bu durumlarda başka hesaplar devreye giriyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


A. Paylaşmanın sonuçlandırılması

I. Paylaşma sözleşmesi

MADDE 676.- Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.


Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.

Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


II. Miras payı üzerinde sözleşme

MADDE 677.- Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır.


Bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.


III. Mirasın açılmasından önce yapılan sözleşmeler

MADDE 678.- Mirasbırakanın katılması veya izni olmaksızın bir mirasçının henüz açılmamış bir miras hakkında diğer mirasçılar veya üçüncü bir kişi ile yapacağı sözleşmeler geçerli değildir.

Böyle bir sözleşme gereğince yerine getirilmiş olan edimlerin geri verilmesi istenebilir.


B. Mirasçıların birbirine karşı sorumluluğu

I. Garanti borcu

MADDE 679.- Paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumludurlar.


Mirasçılar, paylaşmada her birine özgülenmiş olan alacakların varlığını birbirlerine karşı garanti ettikleri gibi; borsaya kayıtlı olan kıymetli evrak dışında, alacağın mirasçının hakkına mahsup edilen miktarı için borçlunun  ödeme gücünden adî kefil gibi sorumludurlar.

Garantiye ve kefalete  dayanan dava, paylaşma tarihinin veya daha sonra yerine getirilecek alacaklarda muacceliyet tarihinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.


II. Paylaşma sözleşmesinin geçersizliği

MADDE 680.- Borçlar Kanununun geçersizliğe ilişkin genel hükümleri, paylaşma sözleşmeleri hakkında da uygulanır.


C. Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu

I. Müteselsil sorumluluk

MADDE 681.- Mirasçılar, bölünmesine veya nakline alacaklı tarafından açık veya örtülü olarak rıza gösterilmemiş olan tereke borçlarından dolayı, paylaşmadan sonra da bütün malvarlıklarıyla müteselsilen sorumludurlar.


Paylaşmanın gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerinden beş yıl geçmekle teselsül sona erer.


II. Mirasçılara rücu

MADDE 682.- Paylaşma sözleşmesinde ödenmesi kendisine yükletilmemiş olan bir tereke borcunu veya üzerine aldığı miktardan fazlasını ödeyen mirasçı, diğer mirasçılara rücu edebilir.


Rücu hakkı, ilk önce, ödenmiş olan borcu paylaşma sözleşmesiyle üstlenmiş bulunan mirasçıya karşı kullanılır.


Diğer hâllerde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, mirasçılardan her biri terekedeki borçları miras payı oranında ödemekle yükümlüdür.



Miras paylaşım sözleşmesi örneği!



TARAFLAR :


…………arasında aşağıdaki koşullarla bir miras taksim sözleşmesi akdolunmuştur.


İşbu sözleşmede ;


…………..” devreden “,

………….” devralan ” olarak anılacaktır.


KONU :


İşbu sözleşmenin konusu, ……….vefatı sonucunda devredenlerin kendilerine intikal eden, tapuda ………….adına kayıtlı olan ve edinilmiş mal rejimi gereği yarısının da ona ait olduğu, terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payına düşen …………..yer alan konutun mülkiyet hakkının tamamını, mirasçılardan olan ………(devralana) devretmesidir.


TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


Devredenler, ………..tarihinde ölen …….’dan kendilerine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan yukarıda bahsi geçen mülkiyet üzerindeki miras payının tamamını devralana, …………terekenin kalan kısmından hiçbir hak talep etmemesi şartıyla devretmiştir.


YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için …………yetkili olacaktır.


İşbu sözleşme, ../../2013 tarihinde ………………………..’ da beş nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha devralana teslim edilmiş, diğer nüshalar devredenlerde kalmıştır.


Devreden                                       Devralan


Miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön