23 / 12 / 2024

Miras paylaşım sözleşmesi!

Miras paylaşım sözleşmesi!

Miras paylaşım sözleşmesi ile mirasçıların tereke mallarını paylaşmaları sağlanıyor. Miras paylaşım sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Yazılı şekilde yapılmayan miras paylaşım sözleşmeleri hiçbir şekilde geçerli olmuyor...




Miras paylaşım sözleşmesi!


Ülkemizde miras paylaşım sözleşmesi alışkanlığı bulunmadığından, miras bırakanın ölümünden sonra terekenin nasıl paylaşılacağı konusunda uyuşmazlıklar çıkabiliyor. Bu uyuşmazlıklar da çoğu zaman yargıya taşınabiliyor. Ancak mirasçıların tereke mallarını paylaşmak konusunda anlaşma yapmaları ve bu anlaşmaya göre hareket etmeleri hukuken mümkündür. Türk Medeni Kanunu’nun 676 ve devamı maddeleri miras paylaşım sözleşmesine ilişkin hükümleri düzenlemiştir. 


TMK m. 676’ya göre “Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.” Bu nedenle miras paylaşım sözleşmesinin iyi incelenmesi gerekiyor. 


Miras paylaşım sözleşmesinin bağlayıcılığı TBK hükümlerine göre sözleşme kurallarına uygun şekilde yapılmış olmasına bağlı oluyor. Yapılan miras paylaşım sözleşmesinin öncelikle kanuna, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı olmaması ve konusunun da imkansız olmaması gerekiyor. Aksi takdirde yapılan sözleşme ya da sözleşme hükümleri TBK m. 27 uyarınca kesin olarak hükümsüz oluyor. 


Çünkü TMK m. 680'de Türk Borçlar Kanunu’nun geçersizliğe ilişkin genel hükümlerinin, paylaşma sözleşmeleri hakkında da uygulanacağını açıkça belirtiliyor. 


Miras paylaşım sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Yazılı şekilde yapılmayan miras paylaşım sözleşmeleri hiçbir şekilde geçerli olmuyor. Bu nedenle miras paylaşım sözleşmelerinin aksi ancak yazılı belge ile ispat edilebilir. Tanık beyanı ile çürütülmesi hukuken mümkün olmuyor.


Bir diğer geçerlilik koşulu ise mirasın açılmış olmasıdır. Miras bırakanın katılması veya izni olmaksızın bir mirasçının henüz açılmamış bir miras hakkında diğer mirasçılar veya üçüncü bir kişi ile yapacağı sözleşmeler geçerli olmuyor. Eğer böyle bir sözleşme yapılmış ve bir takım edimler yerine getirilmişse mirasın açılmasından sonra yerine getirilmiş olan edimlerin geri verilmesi de istenebiliyor.



Miras ortaklığı!
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Vasiyetin iptali davası dilekçesi!
Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!
Mirastan men!
Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön