30 / 04 / 2024

Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı!

Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı!

Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı detaylarıyla haberimizde yer alıyor. Mirasın paylaşılmasını sadece mirasçılar isteyebiliyor. Miras paylaşım sözleşmesine göre paylaşımın hemen yapılması terekenin değerini azaltacaksa paylaşma işlemi ertelenebiliyor...




Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı!

Mirasın paylaşılmasını sadece mirasçılar isteyebiliyor. Mirasçı olmayanların miras paylaşım sözleşmesi yapma hakkı bulunmuyor.


Miras paylaşım davasında mirasa dahil olan bütün mallar göz önünde tutuluyor. Mirasın paylaşılmasına aynen ya da satış yolu ile karar verilebiliyor.


Taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırma yapılabileceği gibi, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasında bir fark doğarsa bu fark daha değerli taşınmazı alan mirasçıdan daha az değerli taşınmazı alan mirasçıya para ödenmesi şeklinde denkleştirme yapılarak kapatılıyor. 


Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamında paylaşmanın hemen yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; mirasçılar bu malın veya terekenin paylaşılması erteleyebilirler.


TMK m. 647’ye göre miras bırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koymuşsa bu kurallara mirasçıların kesinlikle uyması gerekiyor. Bu yüzden de miras paylaşım sözleşmesine miras bırakanın koyduğu kurallara aykırı hüküm konulamıyor. Aksi ölüme bağlı tasarruftan anlaşılmadıkça, miras bırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, sadece paylaştırma kuralından sayılıyor. İşte miras taksim sözleşmesi de bu kurala göre düzenleniyor.


Mirasçılar tereke borçlarının paylaşmadan önce ödenmesine veya güvenceye bağlanmasına karar verebilme hakkına sahiptirler. Çünkü miras paylaşıldıktan sonra da tereke borçlarından müteselsilen bütün mirasçıların sorumluluğu devam ediyor. Miras bırakan ölmeden önce mirasçılarından birine borç vermişse bu durumda miras bırakanın mirasçıdaki alacağı, paylaşma sırasında o mirasçının payına dahil ediliyor.


Mirasın açıldığı tarihte, mirasçı olabilecek bir cenin varsa miras paylaşımı çocuğun doğumuna kadar erteleniyor. Bu süre içinde çocuğu taşıyan anne muhtaç durumda ise, doğuma kadar geçim giderlerinin terekeden sağlanmasını isteyebiliyor.



Mirastan men etmek!
Miras sözleşmesinin iptali davası!
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Mirasın devri!
Tenkis davası miras!
Miras sözleşmesinin tenfizi!
Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön