Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?: Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişinin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor. Sözleşme malvarlığında daralma yaratsa bile geçerliliğini koruyor.
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişinin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor. Kendisine miras bırakılan kişi, miras bırakan kişi hayatta iken vefat eder ise yapılan anlaşma iptal oluyor. Miras sözleşmesi yapılırken, miras bırakan kişinin alt ve üst soyundan olmamak üzere iki tanık bulunması gerekiyor. Sözleşme veya vasiyet ile miras bırakan kişinin mal varlığında bir daralma olsa dahi sözleşme geçerliliğini koruyor.
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Kanunumuz murise, ölüme bağlı bir tasarrufla herhangi bir kimseyi veya kimseleri mirasçı olarak atama imkanı veriyor. Bu gerçek veya tüzel kişi olabilir. murisin ölüme bağlı tasarrufla kendisine mirasçı atadığı kişilere mansup mirasçı (atanmış mirasçı), bu işleme de mirasçı nasbı (mirasçı atama) deniyor.
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Muris, bir kimseyi mirasçı atamaksızın ona terekesinden belli bir malın bırakılmasını da isteyebiliyor. Ölüme bağlı tasarruflar, murisin ölümünü düşünerek, yapılmasını istediği hususları bir hukuki muamele ile bildirmesi olarak ifade ediliyor. Bunlar;
1) Vasiyetname; Tek taraflı bir hukuki muameledir. Vasiyet yoluyla ölüme bağlı tasarruflarda bulunabilmek için temyiz kudretine sahip olmak ve 15 yaşını bitirmiş bulunmak gerekiyor. Vasiyet yapma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğundan burada; kanuni veya akdi temsil geçerli olmuyor. Murisin bu hakkını bizzat kullanması gerekiyor. Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazısıyla vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç gruba ayrılıyor.
2) Miras sözleşmesi, murisin başka bir kimseyle yaptığı bir sözleşme olduğundan, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun şekilde açıklamalarıyla oluyor. Miras sözleşmesi ancak resmi vasiyetname şeklinde yapılırsa geçerli oluyor. Miras sözleşmesi yapabilmek için, temyiz kudretine sahip bulunmakla birlikte reşit olmak gerekiyor.
Miras hukuku mirasın reddi!
Miras sözleşmesi kuralları!
İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği!
Miras sözleşmesi örneği!
Miras payının devri nasıl yapılır?
Mirastan çıkarma!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com