29 / 04 / 2024

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

Gayrimenkul alanında kullanılan ve belirli bir işlemi kapsayan kat karşılığı anlaşması önemli bir kavramdır. Bu anlaşma gayrimenkulde söz sahibi olan belirli kişiler arasında yapılır ve önemli bir amaç taşır. Peki kat karşılığı anlaşması nedir ve kimler arasında yapılır?



KAT KARŞILIĞI ANLAŞMASI NE DEMEK? 

İnşaat müteahhitlerine arsalarını bina yapılması için veren arsa sahipleri, genellikle yapılacak konut projesinden belirli bir pay talep ederler. Bu talep, inşaat sektöründe oldukça yaygındır ve arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan anlaşmalara kat karşılığı anlaşma denir.

KAT KARŞILIĞI ANLAŞMASI KİMLER ARASINDA YAPILIR? 

Karşılıklı anlaşma yapıldığında, taraflar arsa sahipleri ile müteahhit veya müteahhitler arasında bir anlaşma kurarlar. Müteahhitler, bu anlaşmalarda yüklenici pozisyonunu üstlenirler ve aynı zamanda belirli bir arsa payı karşılığında ve önceden belirlenen bir bağımsız bölüm miktarını arsa sahiplerine devretmeyi taahhüt ederler.

 Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

KAT KARŞILIĞI ANLAŞMASININ YAPILMASI İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİDİR? 

Öncelikle söz konusu arsanın imara uygun durumda olması gerekir. İmar durumunun uygunluğu, arsanın üzerinde inşa edilecek binaların türü, yüksekliği ve kullanım amacı gibi faktörleri içerir. İmar durumunun değişme olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır, çünkü ileride yaşanabilecek imar değişiklikleri, taraflar arasında anlaşmazlıklara yol açabilir. Örneğin, bir arsa için 8 kat izni varsa ve bu izin daha sonra 10 kata çıkarsa, bu ek iki katın kimin tarafından ve hangi koşullar altında inşa edileceği anlaşmada belirtilmelidir.

KAT KARŞILIĞI ANLAŞMASI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR? 

Kat karşılığı anlaşmasının resmi bir kimliğe kavuşması için noter huzurunda düzenlenmesi ve noter tarafından onaylanması gereklidir. İnşaatı yapacak olan firma seçimi önemlidir. Bu aşamada firmanın daha önceki projelerini incelemek, müşteri referanslarına ulaşmak son derece faydalı olacaktır. Pazarlık yaparken aceleci davranmamak gerekir. İyi bir pazarlık stratejisi geliştirmek uzmanlar tarafından belirtilen bir unsurdur. 

Uzmanlar kat karşılığı anlaşması yapmadan önce parselin imar durumunu ve inşaat projesinin paylaşım tablosunu incelemeden geçilmemesinin üzerinde duruyorlar. Kat karşılığı anlaşma sözleşmesi, her iki tarafın haklarını ve sorumluluklarını açık bir şekilde ifade etmelidir.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl olmalı?

Müteahhit arsayı bitirmediğinde ne yapılmalı? İnşaat sözleşmesi feshedilir mi?


Geri Dön