26 / 11 / 2024

Mirastan çıkarma!

Mirastan çıkarma!

Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın tek taraflı iradesiyle gerçekleşiyor...





Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın tek taraflı iradesiyle gerçekleşiyor. Medeni Kanun'a göre iki duruma bağlı olarak mirastan çıkarma söz konusu olabiliyor.


Mirastan çıkarma sebepleri...


1) Saklı paylı mirasçı, miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse miras bırakan tarafından tek taraflı olarak mirasçılıktan çıkartılabilir. Buradaki ağır suç kavramından ceza hukuku anlamındaki suçun anlaşılması gerekiyor. İşlenen suçun miras bırakana veya yakınlarına yönelmiş olması gerekiyor. Mirasçılıktan çıkarma için önemli olan suçun işlenmesidir. Suçun affa uğraması, zamanaşımı kapsamına girmesi, kovuşturulmamış olması veya mahkeme kararının olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. 


2) Cezai mirasçılıktan çıkarma için Medeni Kanun'da yer verilen durumlardan ikincisi; saklı paylı mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi oluyor. Örneğin, miras bırakanın oğlunun bütün maaşını kumara yatırıp eş ve çocuklarıyla ilgilenmemesi; kızının kocası ve çocuklarını terk ederek başkasıyla yaşaması bu kapsamdadır.


Mirastan çıkarma şekli...


Mirasçılıktan çıkarma ölüme bağlı bir tasarrufla ve yazılı olarak yapılıyor. Uygulamada daha çok vasiyetname ile yapılan mirasçılıktan çıkarmanın geçerli olması için, mirasçılıktan çıkarma sebebinin açıkça belirtilmesi gerekiyor. Eğer çıkarma sebebi açıkça belirtilmemişse, mirasçılıktan çıkarılan saklı payını alabiliyor. Açıkça belirtilmesine rağmen mirasçılıktan çıkarılanın itiraz etmesi halinde, mirasçılıktan çıkarma sebebinin geçerliliğini ispat yükümlülüğü, diğer mirasçılara aittir.


Mirastan çıkarmanın sonuçları...


Saklı paylı mirasçı durumundaki bir kimse, mirasçılıktan çıkarıldığında miras bırakandan önce ölmüş kabul ediliyor. Miras bırakan, saklı paylar dışında kalan kısmı kullanmamışsa bundan sadece diğer mirasçılar yararlanıyor. Bununla beraber, mirasçılıktan çıkarılanın saklı paylı altsoyu varsa altsoyun mirasçı olma durumu devam ediyor. 


Konuyu bir örnekle açıklarsak; Miras bırakanın iki oğlu ve bir kızı vardır. Büyük oğlunu kendisini yaraladığı için mirasçılıktan çıkarmıştır. Mirasçılıktan çıkarılan oğlunun iki çocuğu bulunmaktadır. Miras bırakanın mirasçılıktan çıkardığı büyük oğlu mirasçılıktan çıkarıldığı için ölmüş kabul edilir. Büyük oğlunun saklı payı, iki çocuğuna kalır. Örneğimize göre büyük oğlunun altsoyu olmasaydı, onun payı tasarruf oranına eklenerek diğer mirasçılar arasında bölüşülecekti.



Miras payının devri nasıl yapılır?
Miras hukuku izale i şuyu!
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukukunda bağışlama!
Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras hukuku tenkis davası!
Miras hukukunda intifa hakkı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön