22 / 12 / 2024

Miras hukukunda intifa hakkı!

Miras hukukunda intifa hakkı!

Miras hukukunda intifa hakkı, eşin miras taksimi sırasında intifa hakkını seçmesinde eğer mirasın yarısına sahipse bu durumda kullanabildiği bir haktır. Ancak intifa hakkı miras olarak bırakılamıyor...




Miras hukukunda intifa hakkı!


İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanma ve kullanma hakkıdır. İntifa hakkı sınırlı bir ayni haktır. Şahsi irtifak hakları grubuna girer. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanır. Ancak bunun aksi bir sözleşmeyle de karşılaşılabilir.


Miras hukukunda intifa hakkı...


Miras hukukunda intifa hakkı mirasçılara geçemiyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara geçmiyor. Hak sahibinin hayatı ile sınırlıdır. Örnek vermek gerekirse, bir kişinin malın çıplak mülkiyet haklarına sahip olması diğer kişinin ise o malın kullanım hakkına sahip olması durumudur.


Miras hukukunda intifa hakkının süresi mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyorlar. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor.



Miras hukukunda bağışlama!
Miras hukuku paylaşım!
Miras hukuku tasarrufun iptali!
İntifa hakkı nasıl kuruluyor?
İntifa hakkının sona erme halleri!
İntifa hakkının paraya çevrilmesi!
Miras hukuku zümre sistemi!
Miras hukukunda saklı pay nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön