İntifa hakkı miras kalır mı?
Bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda intifa hakkı ortaya çıkıyor. İntifa hakkı olan gayrimenkul kiraya verilebiliyor. Peki, intifa hakkı miras kalır mı?
İntifa hakkı miras kalır mı?
Kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda intifa hakkı ortaya çıkıyor. Peki, intifa hakkı miras kalır mı?
İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.
Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir. Buna göre, intifa hakkı mirasçıya intikal etmiyor ve devredilemiyor.
Buna karşın intifa hakkı sahibi kişi, yararlanma hakkı kendisine ait olduğu için gayrimenkulü kiraya verebiliyor. Ancak çıplak mülkiyet sahibi kişi, gayrimenkulü kiraya veremiyor.
İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer.
Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.
Harap olma veya kamulaştırma
Malik, yararlanılamayacak derecede harap olan intifa konusu malı yararlanılacak hâle getirmekle yükümlü değildir; getirirse intifa hakkı yeniden kurulmuş olur.
Sigorta ve kamulaştırma gibi durumlarda intifa hakkı, hakkın konusu yerine geçen karşılık üzerinde devam eder.