28 / 04 / 2024

Kayınpederden geline miras kalır mı?

Kayınpederden geline miras kalır mı?

Miras, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığını ifade ediyor. Mirasbırakanın mirası, Medeni Kanun kapsamında belirlenen yasal mirasçılara kalıyor. Peki, kayınpederden geline miras kalır mı?



Kayınpederden geline miras kalır mı?

Miras, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığını ifade ediyor. Mirasbırakanın mirası, Medeni Kanun kapsamında belirlenen yasal mirasçılara kalıyor.


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.


Medeni Kanun gereğince; kimlerin mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna göre netlik kazanıyor. Peki, kayınpederden geline miras kalır mı? Kayınpederden geline nasıl miras kalır?


Kanun gereğince gelin veya damat, kayınvalidesine veya kayınpederine doğrudan mirasçı olmuyor.


Ancak kayınvalide veya kayınpeder oğlu veya kızı hayattayken vefat ederse, mirası önce oğluna veya kızına kalıyor. Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebiliyor.


Yasal mirasçılar kimlerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön