29 / 04 / 2024

Amcadan miras kalır mı?

Amcadan miras kalır mı?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, amcadan miras kalır mı?



Amcadan miras kalır mı?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.


Medeni Kanuna göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.


Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.


Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Buna göre amcadan miras kalır mı? Amcadan yeğene miras nasıl kalır?


Amcanın vefatı halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa amcanın hanımı herşeyden önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Amcanın anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.


Ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, amcadan yeğene miras kalmış oluyor.


Borç miras kalır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön