01 / 05 / 2024

İntifa hakkının devrinde harç!

İntifa hakkının devrinde harç!

Medeni Kanun gereğince taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı kurulabiliyor. Peki, bir taşınmazın intifa hakkı devri nasıl olur? İntifa hakkının devrinde harç ne kadardır?



İntifa hakkının devrinde harç!

Medeni Kanun gereğince taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı kurulabiliyor. Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlıyor. İntifa hakkı sahibi, bu hakkını bir başkasına devredemiyor.


İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kuruluyır.


Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebiliyor. İntifa hakkının devri işleminde gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


İntifa hakkında gerekenler:

- İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

- İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

- İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkemekararı.


İntifa hakkı harcı ne kadar?

Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. 


İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir.


İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.


İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.


İntifa hakkının kiraya verilmesi!

Üst hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön