24 / 12 / 2024

İntifa hakkının iptali!

İntifa hakkının iptali!

Üzerinde intifa hakkı bulunan gayrimenkulden yararlanmak için intifa hakkının iptali mümkün olur mu? İntifa hakkının iptali nasıl olur? sorularının cevabını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



İntifa hakkının iptali


İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma hakkına sahip olma hakkıdır. İntifa hakkı sözleşmede süresiz olarak belirtilmişse süre intifa hakkı sahibinin ölümüyle sona erer. Hak sahibinin ölmesinden sonra intifa hakkı mirasçılara intikal etmez, intifa hakkı sona erer. İntifa hakkının sona ermesiyle birlikte kuru mülkiyetin sahibi mülkiyete tamamen sahip olur.



İntifa hakkı, sahibinin ölümü dışında kuru mülkiyet sahibinin talebi ile iptal edilebilir mi? İntifa hakkının iptali hangi hallerde mümkündür. Öncelikle intifa hakkı sahibi olduğu kişiye ayrılmaz bir bağla bağlı şahsi bir hak olduğundan intifa hakkı sahibi hakkından feragat etmedikçe, hak sahibi vefat etmedikçe ve mülkiyetin varlığı tamamen ortadan kalkmadıkça intifa hakkının iptali söz konusu değildir.



İntifa hakkının iptali mümkün olmadığından eğer mülkiyet intifa hakkı mevcut durumdayken satılmak isteniyorsa satılabilir ancak kiraya verilemez. Mülkiyet satıldıktan sonra da intifa hakkının mevcudiyeti devam eder. İntifa hakkı sahibi de söz konusu mülkiyetin kendisini değil de kullanımını bir başkasına devredebilir ancak satış ya da ipotek edemez.



İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?

İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkında süre ve bedel!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön