28 / 04 / 2024

İntifa hakkının terkini dava dilekçesi!

İntifa hakkının terkini dava dilekçesi!

Bir taşınmaz mal üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkına deniyor. İntifa hakkının terkini davası bir dilekçe ile açılabiliyor. İşte intifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği...



İntifa hakkının terkini dava dilekçesi!

Bir taşınmaz mal üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkına deniyor. Gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devrediyor. 


İntifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. 


İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devretmektedirler. 

Anne baba; hayatta kaldığı sürece gayrimenkulü diledikleri gibi kullanmakla beraber; vefat halinde miras veya intikal işlemi yapmaya gerek kalmadan gayrimenkul çıplak mülkiyet sahibi çocuğa kalıyor. 


İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil ediliyor. İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor.


İntifa hakkının terkini dava dilekçesi..


................NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No:

Adres


DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........


DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini

DAVA DEĞERİ : ….......TL

AÇIKLAMALAR :

1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.

2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2014 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.


Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.

HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. 


.../.../2014


Davacı 

Adı ve Soyadı

İmza


İntifa hakkı ortaklığın giderilmesi!


Geri Dön