27 / 04 / 2024

İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?

 İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?

İntifa hakkı aksi bir durum gerçekleşmedikçe intifa hakkı sahibinin ölümüne kadar süren bir haktır. Peki intifa hakkı sahibi öldüğünde ne olur? İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?



İntifa hakkı bir başkasının mülkiyetini kullanma ve yararlanma hakkıdır. Bu kişi herhangi biri olabildiği gibi anne baba kardeş ya da eş olabilir. Çıplak mülkiyetin sahibi bu kişilerden herhangi biri olduğu takdirde intifa hakkı sahibinin vefatı gerçekleşirse intifa hakkının süresi bittiğinde intifa hakkı mirasçılara geçer mi?


İntifa hakkı mirasçılara geçmiyor. Ancak yapılan yazılı sözleşmede aksi bi durum olmadığı müddetçe intifa hakkı bir başkasına devredilebiliyor.Miras hukukunda intifa hakkının süresi mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl olarak belirleniyor. 


Diyelim ki kardeşinize ait bir ev satın aldınız ve kardeşiniz satış sırasında kullanım hakkının kendinde kalmasını istedi kabul ettiniz. Kardeşinizin vefatı sebebiyle intifa hakkı da sona erer. Satın aldığınız ev kardeşinizin mirasçılarına devredilemez. Çünkü evin gerçek sahibi sizsiniz. Ancak mirasçılardan biri bu ev satışın bağış olduğunu idda eder ve kanıtlarsa o zaman durum ihtilaflı bir hale gelir. Ancak siz satış işlemlerini her yönüyle belgelerseniz mülkün tam maliki olmaya devam edersiniz.


İntifa hakkı nasıl kuruluyor?

İntifa hakkının sona erme halleri!

İntifa hakkının kaldırılması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön