28 / 04 / 2024

Mirasta kimsenin bilmediği o detay: intikal edilen miras kime geçer?

Mirasta kimsenin bilmediği o detay: intikal edilen miras kime geçer?

Miras konuları hukuki boyutları olan karmaşık süreçleri içerir. Reddedilen mirasın da kime geçtiğini bilmek bazı durumlarda faydalıdır. Peki reddedilen miras kime geçer ve bu süreçte ne yapmak gerekir? İşte reddedilen miras hakkında bilinmesi gereken o önemli detaya dikkat…



Baba tarafından bırakılan mirasın reddedilmesi halinde, bu payın ne olacağı konusunda doğru ve net bilgilere sahip olmak gerekir. Bu durum, mirasın nasıl paylaştırılacağı veya hangi yasal süreçlerin işleyeceği hakkında bilgi sahibi olmayanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle reddedilen bir mirasın ne olacağına dair doğru bilgileri öğrenmek gerekir.

Türk miras hukukunda varlık paylaşımı nasıl yapılır?

Miras hukuku, Türkiye'de aile bağlarına dayalı bir yapıya sahiptir. Bir birey hayatını kaybettiğinde sahip olduğu taşınabilir ve taşınmaz mallar doğrudan soyundan gelenlere devredilir. Eğer bir kişi vefat ederse ve anne ya da babası hayatta ise mirastan onlara dörtte bir oranında pay düşer. Fakat eğer anne ve baba da vefat etmişse, bu durumda mirasın nasıl paylaştırılacağı konusunun nasıl ele alınacağı öğrenilmelidir.

Mirasta kimsenin bilmediği o detay: intikal edilen miras kime geçer?

Reddedilen miras kime geçer?

Birçok kişi, bir çocuğun mirası reddetmesi halinde bu mirasın otomatik olarak diğer kardeşlere geçeceğini düşünebilir. Fakat hukuki açıdan bu durum böyle işlemez. Bir mirası reddettiğinizde, bu pay doğrudan diğer kardeşlere dağıtılmaz. 

Miras hukukunda soy bağı dikkate alınır. Dededen toruna geçen bir miras, bu soy bağına dayanarak aktarılır. Örneğin, bir baba mirası reddettiğinde, bu, torununun miras hakkını ortadan kaldırmaz. Bu miras hakkı doğrudan toruna geçer. Ancak eğer bu torun da aynı şekilde mirası reddederse, durum değişir. Bu kez, mirasın dağıtımı, mirası bırakanın diğer çocuklarına yapılır. Kısacası, bir mirasın reddedilmesi soy bağı içindeki diğer hak sahiplerinin miras hakkını etkilemez. Eğer miras tek çocuğa kaldıysa ve reddettiyse bu durumda da üstsoy mirasçı olur. Yani, tek çocuğun anne ve babası hayatta ise miras onlara geçer. Eğer hayatta değillerse miras bırakan kişinin kardeşleri arasında mal paylaşımı yapılır.

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Miras hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz, arsanız, tarlanız buhar olabilir! Tapuyu müstakile çevirmek için...

Ada parsel nedir? Ada parsel numarası nasıl bulunur?


Geri Dön