28 / 04 / 2024

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirasın kime geçtiği merak ediliyor. Peki, Reddi miras yapıldığında miras kime kalır? İşte detaylar....



Mirasın reddi, bir diğer adıyla reddi miras; miras bırakanın ölümü üzerine atanmış veya yasal mirasçıların ölen kişinin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanıyor.

Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması gibi durumlarda mirası reddeden kişi Hukuki olarak ölüm durumunda miras bırakan gerçek kişi önce ölmüş gibi kabul ediliyor. Mirası yasal mirasçılardan biri reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçiyor.

Miras, ölen kişinin tüm varlıklarının yasal mirasçılarına geçme işlemi olarak tanımlanıyor. Hukuki olarak ölüm durumunda miras bırakan gerçek kişinin tüm mal varlığı kapsamında olan şeyler artı değerler olabileceği gibi eksi değerler de olabiliyor.

Yani mirasçılar mirası bırakan kişinin sadece mal varlıklarına değil borçlarından da sorunlu oluyor. Bu çerçevede kanun mirasçılara, mirası kabul etmeme hakkı tanınıyor. Ancak bazı kişiler miras bırakan kişinin borçlarını ödememek için reddi miras işlemlerini başlatıyor. 

Reddi miras yapmak isteyen mirasçılar bu işlemin aşamalarını merak ederken, red edilen mirasın kimlere geçtiğini de sorguluyor. Peki reddi miras yapıldığında mirası kim alır? İşte detaylar...

Milliyet'te yer alan detaylara göre, mirasçıya mirası reddetmek için üç aylık bir süre tanınıyor. Bu süre içinde mirasçı, reddi miras hakkını kullanabilir, Sulh mahkemesi aracılığı ile sözlü veya yazılı olarak beyanda bulunarak mirası reddedebiliyor. Reddi miras aşamasında hiçbir şart veya koşul aranmıyor. Mirasın ancak şartsız ve kayıtsız olarak reddi mümkün oluyor.

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

MİRAS REDDETME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Miras reddi işleminde ilk olarak başvurulması gereken makam Sulh mahkemesi oluyor. Reddi miras için Sulh Mahkemesine başvuru yapıldığında ilk olarak Sulh hakimi ret beyanlarını mirasçılar adına tutanakla resmi hale getiriyor.

Mirasçılara reddi miras için tanınan süre 3 ay ile sınırlı. Belirtilen 3 aylık süre içerisinde ret beyanı yapıldıysa, beyan mirasın bağlı olduğu Sulh mahkemesinin özel kütüğüne işlenir ve işleme alınır.

REDDİ MİRAS YAPILDIĞINDA MİRAS KİME KALIR?

Miras kalan yasal mirasçıların birinin mirası reddetmesi halinde onun payı, sanki o hayatta değilmiş gibi düşünülerek diğer yasal hak sahiplerine geçiyor. 

Mirası bırakan kişi aksini söyler bir belge bırakmadığı sürece reddi miras yapan kişinin payı kendisine en yakın yasal hak sahibine pay ediliyor.

Eğer söz konusu durumlarda alt soyların tümü mirası reddederse bu pay sağ olan eşe geçiyor. Mirasçılar reddi miras işlemini yaparken kendilerinden sonra gelen mirasçılara mirası onaylayıp onaylamayacakları sorulmasını da tasfiye öncesinde talep edebilirler. 

Bunu talep etmeleri durumunda reddi miras yapıldığı, kişiden sonra gelen mirasçılara hakim tarafından bildirilir ve mirasçılar buna bir ay içerisinde cevap vermekle yükümlü olluyor. Bir ay içinde cevap verilmemesi halinde diğer alt soylardan oluşan mirasçılar da mirası reddetmiş sayılırlar.

TOKİ Trabzon projesi için düğmeye basıldı!  Resmen açıklanan bu tarihi kaçırmayın!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zam açıklaması: SSK, Bağ-Kur emeklisi müjde, zam geliyor...

İstanbul Hasdal Şehir Hastanesi’nin inşaatı durdu mu?


Geri Dön