22 / 12 / 2024

Tapu tahsis belgesi mirasçılara geçer mi?

Tapu tahsis belgesi mirasçılara geçer mi?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkını kazanabilmek için öncelikle usulüne uygun bir tapu tahsisi belgenizin bulunması gerekiyor. Peki, mülkiyet hakkı sunan tapu tahsis belgesi mirasçılara geçer mi?



Tapu tahsis belgesi mirasçılara geçer mi?

2981 sayılı Kanun hükümlerine göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, tespit edilmesinden sonra  kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor. 


Tahsis işleminin gerçekleşmesi ile tapu sicilinin beyanlar hanesinden gösterilerek tapu tahsis belgesi veriliyor. Tapu tahsis belgesi ile ilgili esaslarda 6306 sayılı yasa önem teşkil ediyor.


Yasa gereğince, tapu tahsis belgesi olan vatandaşların tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süreleri 3 yıl süreyle uzatılmış olarak karşımıza çıkıyor. 


Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkını kazanabilmek için öncelikle usulüne uygun bir tapu tahsisi belgenizin bulunması gerekiyor. Tahsise konu yerde "imar planı" veya "ıslah imar planı" yapılmış olması, yani; tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması şartı aranıyor.


İmar uygulamalarının yapılmadığı bir yerde ilgili adına mülkiyet hakkının tescilinin "ifa imkansızlığı" gerekçesi ile mümkün olmadığı kabul ediliyor. Ayrıca, bu belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi şartı da koşuluyor.


Tapu tahsis belgesi ile elde edilen şahsi hak; tapu senedi ile elde edilen aynı nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal ediyor.  Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredilebiliyor. 


Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön