26 / 11 / 2024

Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?




Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor.


Tapu tahsis belgeli bir yeri tapu tahsis belgesi olan kişden ancak 2981 sayılı Kanunda sayılan şartları taşıyan kişi satın alabiliyor. Satış için sözleşme yapılması gerekiyor.


Sözleşmede, gayrimenkul tapuya kaydedildiğinde satan kişi tarafından sizin tarafınıza tapudan devri yapılacağı hususunun belirtilmiş olması gerekiyor.


Tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor. Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.


Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.


Tapu tahsis belgesi alındıktan sonra, gecekondunun, Kanunun 13 üncü maddesi (a) bendi hükümlerine göre hak sahibi niteliklerini taşıyan bir kişiye satılması halinde, satış belgesi ve tapu tahsis belgesi ibraz edilmek kaydıyla, tapu, yeni maliki adına düzenleniyor.



Tapu tahsis belgesi sahibinin hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön