27 / 04 / 2024

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Binlerce kişi, noter dışında gayrimenkul satışı yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Peki noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? İşte ayrıntılar...



Son günlerde fahiş satılık ve kiralık ev fiyatları ile konut sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar sık sık gündem oluyor. Ancak, gayrimenkul sektöründe kira sorunları dışında da merak edilen ayrtıntılar ve konular bulunuyor. Ev alıp satacakları ilgilendiren bir son dakika açıklaması geldi. Binlerce kişi, ev satışında kaporalı sözleşmenin geçerli olup olmadığı merak ediliyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, gayrimenkulünü satmak için biri ile anlaştığını, bu anlaşmayı kağıda dökerek kendisine bir peşinat verildiğini belirtti. İkinci peşinatı da aldıktan sonra tapuda devir işlemini yapacaklarını aktaran okuyucu, devir için ödemenin tümünün yapılacağını ancak ikinci ödemenin gelmediğini belirtti. 

Okuyucu, "Tarafların satıştan vazgeçmesi halinde bir miktar tazminat ödemesi söz konusu olduğunda mesela benim satışı gerçekleştirmemem halinde bu cezayı ödemem gerekir mi, alıcının vazgeçmesi durumunda onun ödemesi gerekir mi?" sorusunu yöneltti.

Tamer Heper, gayrimenkulde kira dışında da başka konularda da hukuki problemler olduğunu aktardı ve "Gayrimenkul satışı tapu işlemi dışında yapılamaz" açıklamasında bulundu.

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Yakın zamanda noterlerde de gayrimenkul satışı yapılabileceği hükmünün getirildiğini aktaran Tamer Heper, okuyucusunun anlattığı dönemin bu sistemin dışında kalan bir tarih olduğunu vurguladı. 

Tamer Heper, "Şimdi okuyucumun sözleşmesi geçerli bir tapu devir işlemi değil. İkinci nokta, gelecekte satışın gerçekleştirileceği sözleşmeler söz konusu olur, buna satış vaadi sözleşmesi ismi verilir. Fakat, satış vaadi sözleşmeleri de şekle tabi olur, taraflar arasında düz beyaz kâğıda yazılmış satış vaatleri geçerli bir satış vaadi sözleşmesi olmaz" açıklamasında bulundu. 

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Geçerli bir satış vaadi sözleşmesi olması için noterde yapılmasının şart olduğuna dikkat çeken Heper, "Yani okuyucumun karşı tarafla yaptığı sözleşme geçerli bir satış vaadi sözleşmesi değildir ve dolayısı ile içeriği de geçerli de olmaz" ifadelerini kullandı. 

Tamer Heper, bu kapsamda da alınan paranın makbuzu mahiyetinde olup cezai şartların da söz konusu olmayacağının altını çizdi.  

Kasım ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Kasım 2024 kira zammı ne kadar olacak?

TOKİ'den bu ilçeye yeni proje müjdesi! Tarih resmen açıklandı!

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!


Geri Dön