22 / 11 / 2024
fuzul

Miras sözleşmesinin tenfizi!

Miras sözleşmesinin tenfizi!

Kişiler ölümlerinden sonra geçerli olmak şartıyla da hukuki işlemleri yapma hakkına sahiptirler. Buna göre miras sözleşmesinin tenfizi vasiyetnamenin miras bırakanın ölümünde yerine getirilmesi anlamına geliyor...





Miras sözleşmesinin tenfizi!


Kişiler, sadece sağlıklarında hükümler doğuran hukuki muamele yapma ehliyeti ile donatılmış değillerdir. Ölümlerinden sonra geçerli olmak kaydı ile de, hukuki işlemler yapma hakkına sahiptirler. Miras sözleşmesinin tenfizi vasiyetnamenin mirasbırakanın ölümünde yerine getirilmesi anlamına geliyor.


Ölüme bağlı tasarruf iki şekilde yapılabilir. Biri vasiyet, diğeri miras sözleşmesidir. Vasiyetname resmi, el yazılı ve sözlü olarak yapılabiliyor. Miras sözleşmesinin ise resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor.


Bir kimsenin vasiyetname yapabilmesi için 15 yaşını bitirmiş olması ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekiyor. Vasiyet yapmak hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Vekil, veli, vasi veya kayyımın temsil ettikleri kısıtlı yerine vasiyet yapmaları mümkün değildir.


Miras sözleşmesinin tenfizi...

Vasiyetnameyi düzenleyen ve saklayan daire ölüm halinde belgeyi sulh hakimine vermekle yükümlüdür. Sulh hakimine verildiği günden itibaren en geç bir ay içinde, vasiyetnamenin sulh mahkemesince açılması gerekiyor. Bunun için vasiyetnamenin açılacağı gün mirasçılara ve diğer ilgililere tebligat çıkarılarak bildiriliyor. Davete rağmen hiç kimse gelmemiş olsa bile vasiyetname açılıyor. Sulh hakimi vasiyetnameyi açıp okur ve durumu tespit eden bir tutanak düzenlenir. Hakim, katip ve hazır olan ilgililer tarafından imzalanır. 


Noterler vasiyetname düzenledikten sonra, bu durumu vasiyet edenin nüfus kütüğüne şerh verilmek üzere ilgili nüfus müdürlüğünü haberdar ederler. İşte uygulamada genelde nüfus müdürlüklerinin ihbarı üzerine sulh hakimleri vasiyetnamenin varlığından haberdar olmaktadır. Sulh mahkemesi vasiyetnamenin varlığından haberdar olunca bunun bir örneğini düzenleyen noterden ister. Sonra tahmin edilen tüm mirasçılara tebligat çıkararak vasiyetnamenin açılacağı günü bildirir. Belirtilen günde vasiyetname açılır. İlgililer itiraz etmezlerse veya itiraz ve davaları sonuçlanınca, mahkemece “vasiyetnamenin açılıp okunmuş sayılmasına, isteyen mirasçılara mirasçılık belgesi verilmesine” karar verilir.   


Miras sözleşmesinin tenfizine veya uygulanmasına tabirleri geçmese dahi vasiyetnamenin açılıp okunmuş ve tüm mirasçılar tarafından itiraz edilmemiş veya itiraz edilmiş olsa dahi bu itiraz ve davalar sonuçlanmış olduğu kararda belirtiliyorsa, bu karar bir tenfiz kararıdır ve uygulanabilir. 



Miras hukuku hisseli arsa satışı!
Miras hukuku kardeşler!
Miras hukuku ölen kişinin borcu!
Miras paylaşımında annenin hakkı!
Mirastan men etmek!
Miras paylaşımında oranlar!
Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön