02 / 05 / 2024

Miras sözleşmesinin iptali davası!

Miras sözleşmesinin iptali davası!

Miras sözleşmesinin iptali davası menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılıyor. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabiliyor. İptal davası mirastan yarar sağlayanlara açılıyor...




Miras sözleşmesi nedir?


Miras sözleşmesi, mirasbırakanın üçüncü kişi ile yaptığı ölüme bağlı tasarruf şeklindeki sözleşmeye deniyor. Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi gerekiyor. Miras sözleşmesini yapan taraflar, dileklerini resmi memur önünde belirtirler ve düzenlenen sözleşmeyi, resmi memur ve iki tanık önünde imzalarlar.


Miras sözleşmesinin iptali davası aşağıda sayılan hallerin gerçekleşmesiyle açılabiliyor:


1. Miras sözleşmesi, mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı esnada yapılmışsa, 

2. Miras sözleşmesi yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama neticesinde yapılmışsa,

3. Miras sözleşmesinin içeriği, hükme bağlandığı koşullar veya iki tarafa yüklediği edimler hukuka veya ahlaka aykırı ise,

4. Miras sözleşmesi kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa miras sözleşmesinin iptali için dava açılabiliyor. 

 

Miras sözleşmesinin iptali davasını kimler açar?

Miras sözleşmesinin iptali davası menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılıyor. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabiliyor.


Miras sözleşmesinin iptali davası ne zaman açılır?

İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı 10 yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı 20 yıl geçmekle düşüyor.


Miras sözleşmesinin iptali davasında yetkili mahkeme, mirasbırakanın son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. İptal davası, miras sözleşmesiyle doğrudan doğruya mirastan yarar sağlayanlara açılıyor.



Miras hukuku hisseli arsa satışı!
Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras paylaşımı davası!
Miras paylaşımının iptali!
Miras payının devri nasıl yapılır?
Miras payının devri sözleşmesi örneği!
Mirastan çıkarma!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön