30 / 04 / 2024

Miras sözleşmesinin şekil şartları nelerdir?

Miras sözleşmesinin şekil şartları nelerdir?

Miras bırakan ile başka bir kişinin resmi olarak noter huzurunda ölüme bağlı olarak olarak yaptığı hukuki işleme miras sözleşmesi deniyor.Peki miras sözleşmesinin şekil şartları nelerdir?



Miras sözleşmesinin şekil şartları nelerdir?

Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişilerin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla yapılmış oluyor.


Resmi yazılı vasiyatname resmi memur önünde yapılıyor. Resmi memurdan kastedilen  kanunla görevlendirilen Sulh hakimi ve noter oluyor.Memur mirasbırakanın arzuları yazar,diğer tarafta okur.Kabul ediliyorsa memur sözleşmeye tarih koyarak imzalıyor.Memur iki tanığı da beyan ediyor.


Bazı kayıtlı taşınmazların taksimi ise tapu sicil müdürlüklerinde yapılabiliyor.Bu durumda işlemi yapacak tapu sicil müdürlüğünün diğer müdürlüklerden tapu kayıt örneği ve gerekli diğer bilgi ve belgeleri isteyerek yetki alması gerekiyor. Aksi halde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor.Miras sözleşmesinin bazı şekil şartları bulunuyor. Peki, miras sözleşmesinin şekil şartları nelerdir?


Şekil şartları..

- Düzenleme şeklinde tanzimi.

- Mirasçı veya temsilcileri kimliğinin nüfus hüviyet cüzdanı, pasaporta göre tesbiti.

- Tarafların fotoğraflarının bulunması.

- Şekil noksanlıklarının olmaması. (mühür,imza gibi)

- Taksime konu taşınmazların açıkça belirtilmesi yapılan taksimin açık ve anlaşılır olması.

- Tescil hususunun yer alması.


Miras iptal davası nasıl açılır?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön