27 / 04 / 2024

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...



VERASET BELGESİ NEDİR?

Veraset belgesi, Türk Medeni Kanunu'nun 598. maddesi tarafından tanımlanan bir belgedir ve mirasçılık durumunu gösteren resmi bir belgedir. Bu belge, başvuru üzerine yasal mirasçı olarak belirlenen kişiler sulh mahkemesi ya da noterlik tarafından mirasçılık olarak görülen kişilere verilmektedir.

VERASET BELGESİNİ ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKMEKTEDİR?

Yasal mirasçılar, mirasçılık belgesini (veraset ilamını) almak için iki farklı yolla başvuruda bulunabilirler. Birinci yöntem, noterliğe tek başına başvuru yapmaktır. Mirasçılar, vefat eden kişinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunu belgeleyerek noterlikten mirasçılık belgesini talep edebilirler.

Ancak, bazı durumlarda nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olmayan kişiler veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar, hatta çift vatandaşlık durumu olanlar mirasçılık belgesini noterlikten talep edemezler. Bu tür durumlarda mirasçılardan biri, oturduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmak zorundadır.


Geri Dön